Norge eksportertesjømat for 5,9 milliarder kroner i januar. Det er en økning på 1,2 milliarderkroner eller 25 prosent sammenlignet med januar i fjor, viser tall fra Norgessjømatråd.

- Den høye lakseprisenfortsetter inn i 2014 og bidrar til at eksportverdien av norsk laks vokser meden milliard i januar måned. I tillegg bidrar økning i eksporten av fryst torsktil Kina og fersk torsk til EU til en meget sterk måned for sjømateksporten,sier Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Norges sjømatråd.

Vekst for laks

Det ble eksportert laks for3,7 milliarder kroner i januar. Dette er en økning på 997 millioner kronereller 37 prosent sammenlignet med januar i fjor. Prisen for fersk hel laks øktefra 34,66 kroner til 48,89 kroner per kilo. Volumet ligger på samme nivå som i2013 for alle anvendelser av laks på ca. 75 000 tusen tonn. Frankrike,Polen og Russland er største mottakere av laks fra Norge.

Vekst for fersk- og fryst torsk

Eksporten av fersk torsk øktemed 107 millioner kroner, eller 86 prosent til totalt 230 millioner kroner. Meden eksportverdi på 225 millioner kroner er EU det dominerende markedet forfersk torsk fra Norge. For fryst torsk er økningen på 137 millioner kronereller 88 prosent til totalt 292 millioner kroner. EU er største mottaker avogså fryst torsk med en verdi på 152 millioner kroner.

Stabilt for ørret

Ørreteksporten i januar endtepå samme nivå som i 2013 med en eksportverdi på 205 millioner kroner. Russlander vårt største marked for ørret i januar.

Stabil eksport av sild, vekst makrell

Eksporten av sild endte på395 millioner kroner som er på samme nivå som i fjor. Russland og Litauen er deviktigste markeder for sild i januar.

Makrelleksporten økte med 85millioner kroner eller 48 prosent i januar til totalt 263 millioner kroner.Kina er største mottaker av makrell med en verdi på 59 millioner kroner.

Ned for klippfisk

Eksporten av klippfisk faltmed 116 millioner kroner eller 28 prosent i januar til totalt 298 millionerkroner. Brasil er største marked i januar med en verdi på 150 millioner kroner.

Stabil saltfiskeksport

Eksporten av saltfisk er påsamme nivå som januar i fjor med en total eksportverdi på 34 millioner kroner.Portugal er fortsatt vårt største marked for saltfisk med en total verdi på 16millioner kroner i januar. Eksporten til vårt nest største marked, Hellas, øktei januar med i 2,5 millioner kroner til totalt 7 millioner kroner.