Arne Luther, Finn Nilsen, Torbjørn Trondsen og Steinar Eliassen har røster som bærer langt hva gjelder fiskeri og foredling.

Professor i fiskerimarkedsføring Torbjørn Trondsen, Steinar Eliassen, direktøri Norfra AS og leder av fiskekjøpernes forening, Finn Nilsen,tidligere direktør i Fiskerikreditt og Arne Luther, tidligereregiondirektør i Fiskeridirektoratet skriver i et felles brev rettet til blant andre fiskeriminister Elisabeth Aspaker at dersom Røkkek & Co. ikke finner det lønnsomt å levere sine fangster til kystsamfunn i nord, så må kvotene tilbys andre redere som har bedre forutsetninger for å drive lønnsomt.

- Kystfiskeflåten kanfor eksempel levere blodfersk fisk daglig og bør være en meget aktuell kandidattil å overta kvoter Røkke ikke finner lønnsomt å utnytte, skriver de fire artikkelforfatterne.

Les kronikken: Kystsamfunn i opprør

Les også: Avviser profetier for landanleggene

Befolkningene iMehamn og Vardø går nå i fakkeltog for å protestere mot at ressursgrunnlagetknyttet til leveringspliktig trålfisk ikke lenger tilføres deres samfunn.Tilsvarende opprør er under oppseiling i flere kystsamfunn hvor arbeidstakerestår i fare for å miste ressursgrunnlaget sitt i fiskeriene. Dette gjelder Hammerfesti Finnmark, Gryllefjord i Troms og Melbu og Stamsund i Nordland etter atSkjervøy i Troms allerede har “solgt” sine kvoterettigheter.

- Myndighetene må høre på kravene frafolkeopprøret ved å sikre at de kvotene som er øremerket leveringspliktigetrålere forblir i lokalsamfunnene, skriver de fire.