Norges Miljøvernforbund (NMF) politianmeldte i forrige uke Nordlaks, etter meldinger fra fiskere om fangst av oppdrettslaks som følge av rømming av laks fra en merd på anlegget Stormneset i Tysfjord.

NMF antar at i og med at merden holder omtrent 126.000 laks, må mye fisk har rømt fra anlegget.

- Tettheten til oppdrettslaksen i merdene er normalt på et nivå som kan sammenlignes med å ha fire fisk i et ordinært badekar. Med flere hundre tusen fisk som svømmer i de andre fiskenes avføring i en not, er det en selvfølgelighet at disse rømmer hvis de ser en mulighet, heter det i anmeldelsen, som er signert av leder i NMF, Kurt Oddekalv, og Viggo Vikholt i NMF Tysfjord.

2,5 meter langt revne

Nordlaks skrev i en pressemelding tidligere i februar at det 10.02 ble oppdaget noen torsk inne i en laksemerd.

- Da det ikke var mulig å oppdage noe hull i nota ved hjelp av kamera, ble det rekvirert dykker som på kort tid var på plass. Det ble beklageligvis konstatert en vertikal revne i nota, omtrent 2,5 meter lang, på 20 meters dyp. Hullet ble lukket og beredskapstiltak og varslingsprosedyre ble iverksatt umiddelbart, skriver Nordlaks i pressemeldingen.

Det er ifølge Nordlaks usikkert hva som er årsaken til revna.

Flytting av fisk

NMF mener at det er grunn til å mistenke Nordlaks for å ha flyttet fisk fra de andre merdene ved siden av, for at antall fisk skal jevnes ut.

- Det kan ikke utelukkes at flere titalls tusen fisk har rømt. I tilsvarende saker har det tidligere vært påvist overproduksjon i merdene, flytting av fisk for å dekke rømningens størrelse med mer, skriver NMF i anmeldelsen.

Miljøvernforbundet estimerer at det rømmer 5-10 millioner oppdrettslaks og molt fra anlegg i Norge hvert år.

- Da lokaliteten Stormneset også ligger like ved en lakseførende elv (Forsåelva) må det være spesielt viktig at slike hendelser ikke får stå uanmeldt, heter det i anmeldelsen.

- Beklager

Nordlaks beklager hendelsen.

- Vi registrerer at Kurt Oddekalv har anmeldt oss, og får forholde oss til det. Vi har håndtert saken etter de prosedyrene vi har, og det er en sterkt beklagelig hendelse, sier direktør for Nordlaks Oppdrett, Tor Anders Elvegård.

Nordlaks jobber nå på spreng for å finne årsaken til revnen.

- Den delen av nota som var revnet er skåret ut, og det er sydd inn en ny. Den avskårne delen undersøkes. Det er en omfattende prosess, som vi ikke har noen konklusjon på enda.

- Ikke stort omfang

Ifølge Elvegård er ikke omfanget så stort.

- Det at titusenvis har rømt er noe NMF hevder. Det er ikke det inntrykket vi har. I utgangspunktet ser det ut til at det er akkurat like mye fisk igjen i merden som det var før, og det er like mye som i tilsvarende merder på siden. Vi ser ingen forskjell i aktivitet eller appetitt.

- Har dere flyttet fisk fra andre merder, som NMF hevder?

- Selvfølgelig har vi ikke det. Vi driver med det vi gjør på en ordentlig måte. Vi vil ikke slippe ut fisk, eller påføre miljøet ulemper. Nordlaks er helt avhengig av å ta vare på de lokalitetene vi får låne, og har ikke råd til å miste en eneste fisk. Hver eneste fisk vi produserer er hovedgrunnlaget for alle aktiviteter og arbeidsplasser ved fabrikken på Børøya. Dette er en trasig hendelse, men uhell kan skje. Heldigvis har det ikke stort omfang, sier Elvegård.