Ronald Kristiansen brenner for matfaget. Han ser et stort marked i Vesterålen, spesielt på Sortland, for en annen type restaurant enn dem som allerede finnes i byen.

Like før jul ble han koblet opp mot Harald Jobsen, som gikk med planer om å åpne cateringfirma, med butikk med lokale produkter.

Når to personer med bakgrunn fra kjøkkenfag har en drøm om å starte restaurant og catering på Sortland, og i tillegg slår seg sammen, da må det vel bli bra?

Fyller et behov i markedet

1. mai åpner dørene på Sortland mat- og vinhus. Ronald og Harald mener at det er et ønske om den type restaurant og vinhus som de nå åpner.

- Det er en vanskelig bransje, som krever mye egeninnsats av oss som eiere. Vi tror likevel det er et marked for det. Våre markedsundersøkelser tyder på dét, sier Kristiansen.

De mener at behovet kommer i form av det skapes tilbud. Eksempler på arrangement som de vil gjennomføre i restauranten er damenes aften, herrenes aften, eller kurs og prat om vin og mat.

- Vi ønsker å fremme en mat- og vinkultur, sier Kristiansen, som håper å få til et samarbeid med Vinmonopolet.

Kortreist konsept

Konseptet bygger de rundt lokal, kortreist mat.

- Vi vil fremme Vesterålen. En region som kanskje er det ypperste matfatet i hele landet. Det finnes så mange dyktige produsenter rundt oss. Vi har tilgang på ferske råvarer hele året.

God mat og drikke, samt god service er oppskriften på suksess, ifølge Kristiansen. At det er tøff konkurranse fra andre restauranter, bekymrer dem lite.

- Vi har enorm trua på dette. Det blir folkelige priser, fordi vi ønsker at hele markedet skal benytte seg av oss. Vi oppfatter at folk genuint gleder seg til vi åpner. Dette blir noe nytt og friskt. Konkurranse er sunt for alle, det presser oss til å yte vårt beste.

Lunt og rustikt

Restauranten får en bar innerst i lokalet, bord og sitteplasser til 40 personer, samt en stor peis med gode stoler og sofaer rundt.

- Vi har ansatt en dame som tar seg av interiøret. Det blir et rustikt og lunt miljø. I markedsundersøkelsen vår oppfatter vi det klart som at markedet søker mot det rustikke.

Sortland mat- og vinhus vil i utgangspunktet holde åpent hver dag mandag til lørdag. De tror at med økt turisme både sommer og vinter, vil restauranten bli et yndet besøksmål for både vesterålinger og de som kommer langveis fra.

De nærmeste ukene vil mye skje i lokalet ved torget. Kristiansen og Jobsen er selv med og jobber på gulvet.

- Egeninnsatsen er viktig. Da blir vi direkte med på å ta avgjørelser. I tillegg er det økonomiske aspektet ved å bidra selv viktig, sier Kristiansen.