Elton (27 og Andro Hoxha (22) gikk nylig til innkjøp av den gamle brannstasjonen på Stokmarknes.

- Vi har fått mange henvendelser fra folk som visste at vi hadde kjøpt brannstasjonen, som lurte på om vi skulle beholde tårnet. Brannstasjonen er jo et signalbygg på Stokmarknes, og tårnet er en stor del av identiteten til bygget. Vi kjøpte bygget fra kommunen uten noen form for klausul som sier at tårnet skal bestå. Likevel mener vi at tårnet har en kulturhistorisk betydning, og vi ønsker å ta vare på både bygget og tårnet, forteller brødrene.

Utleie

Planen for bygget er på sikt å få leid det ut til rette leietakere, og Andro forteller at de ønsker leietakere som vil starte opp noe positivt for byen, og noen som ønsker å satse langsiktig.

- For den rette leietakeren vil vi være med å tilpasse bygget til den virksomheten vedkommende ønsker å drive i bygget. Det er et bygg med store muligheter, både med tanke på beliggenhet og bruksområde. Det er viktig for oss at det blir startet opp noe som det er behov for her på Stokmarknes, sier han.

Det har ikke skortet på henvendelsene etter at bygget forlot kommunens hender. For de som sitter med en god idé og et ønske om å starte opp noe, så mener Hoxha-brødrene at bygget har alt som skal til for å få til noe spennende.

Dugnadsånd

- Vi vil fikse litt på fasaden når det nærmer seg sommer, det gjør vi med alle byggene vi har kjøpt. Identiteten til byen er viktig og bygget må se presentabelt ut, forteller Elton.

Sammen med familien eier de også bygget hvor Hårtuppan holder til, midt i sentrum av Stokmarknes.

- Vi er opptatte av at det skal se fint ut og at identiteten til byggene skal bevares, sier de.

- Med god norsk dugnadsånd kan man få til mye fint, legger Andro til.

Ny giv

Siden 1947 har brannstasjonen på Stokmarknes vært et signalbygg og oppholdssted for kommunens brannvesen. 31. mars flyttet brannvesenet over i den nye stasjonen, og nå er det nye krefter som tar over det karakteristiske bygget.

- Enten man kommer fra Stokmarknes eller Melbu, så har man lagt merke til stasjonen, og har et forhold til den på en eller annen måte, mener Andro.