På Offersøy Feriesenter i Lødingen Vestbygd merker de litt færre besøkende i gråværet. Mange av gjestene har forhåndsbestilt, og kommer til avtalt tid uansett vær.

- De fryser litt, og må fyre i ovnen. Men de er nå her og har det ellers fint, sier Arnfinn Fenes ved feriesenteret.

Campingnedgang

Fenes merker gråværet mest på campingturistene, som er mer spontane. Mens de på ei godværshelg kan ha 20-30 besøkende på campingtur, hadde de rund åtte mandag, og ingen tirsdags kveld. De siste årene har det vært flere og flere russiske turister på Offersøy, blant annet på grunn av et fiskereiseprosjekt feriesenteret har vært med på. Fisketuristene bryr seg ikke så mye om det regner, bare det ikke er for mye vind.

- Så lenge de kommer seg på havet og får fisk, er de fornøyd, sier Fenes.Ifølge Visit Vesterålen står nordmenn for 56 % og utlendinger for 44 % av overnattingene til regionen, viser tall fra 2012.

Mange i vind

På Inga Sami Siida i Sortland derimot, betyr vind ofte mange besøkende. Hvis hvalbåtene ikke kan gå ut på havet, kommer nemlig mange av turistene som egentlig skulle på hvalsafari på Andøya, til dem i stedet for å se på rein. På regnværsdager er det mange som snur.

- Jeg tror mange ikke helt vet hva de kommer til, og siden vi driver med uteaktiviteter er det ikke mange her i regnvær. Jeg holder nå åpent uansett, sier Laila Inga, som driver stedet.

Hun syns ikke det gjør noe at det ikke er så varmt i været, i hvert fall ikke for bedriften sin del.

- Reinen blir småstressa av veldig varmt vær, så 10-12 grader er perfekt for oss, sier hun.