Kystverket hever nå det maritime sikringsnivået til nivå 2 med umiddelbar virkning for alle norske havneanlegg som omfattes av den internasjonale ISPS-koden (International Ship and Port Facility Security Code). Dette gjelder også Sortland havn.

Midterste sikkerhetsnivå

Sikringsnivå 2 er det midterste nivået av sikkerhet for disse havnene. Til daglig må havnene opprettholde et minimum av relevante sikringstiltak, altså sikringsnivå 1. Ved økt risiko for hendelser som kan true sikkerheten kan sikringsnivået bestemmes hevet til nivå 2 eller 3.

- Dette tar vi selvsagt på høyeste alvor, sier Terje Holm, trafikkinspektør ved Sortland Havn.

Ved Sortland havn blir det nå strengere overvåkning ved innfart på havna, og ingen slipper inn på havneområdet uten å vise legitimasjon eller å ha blitt sikkerhetsklarert.

Umiddelbart iverksatt

Kystverket melder at alle omfattede havneanlegg umiddelbart må gjennomføre de sikringstiltak som er skissert under nivå. Det betyr også at skip ved kai må forholde seg til det forhøyde sikringsnivå.

Når havna eller havneanlegget får varsel om endring av sikringsnivået, skal de umiddelbart iverksette sikringstiltakene i sikringsplanene for det gjeldende sikringsnivået. Når dette er iverksatt skal det gis melding tilbake til Kystverket.

Typiske sikkerhetstiltak innebærer strengere adgangskontroll til havneanlegget, det vil si strengere kontroll av både last og personer som skal inn i anlegget. For eksempel kan det bety hyppigere gjennomsøking av personer og gods, strengere identitetskontroll, og så videre. Økt overvåkning av havneanleggene kan også være aktuelt, ifølge Kystverket.

- Er terrortrusselen en reell fare her på Sorltand, og med tanke på Sortland Havn?

- Det veit man jo aldri, men en slik beskjed vil man jo ta på alvor uansett, sier trafikkinspektør Holm.

Sikringsnivå 2 vil være gjeldende til annen beskjed mottas fra Kystverket.