I et skriv til kommunen heter det:

"På grunnlag av tidligere bekymringsmeldinger (jf. brev herfra til dere av 23.10.2014) har vi hatt kontakt med berørte parter i Skårvågen, som tilkjennegir at de ikke har blitt informert om kommunens dispensasjonsvedtak.

"Vedtaket om dispensasjon omfatter, etter det vi kan se, bygging av en molo på 100 m. Det er i saksutredningen sagt at masser for utfylling av moloen tas fra Nonberget, og at det etableres en midlertidig anleggsvei til anleggsområdet. Dispensasjon gitt fra byggeforbudet i strandsonen ser imidlertid ikke ut til å omfatte disse tiltakene, og de er heller ikke på annen måte nevnt i selve tillatelsen. Vi kan ut fra saksutredningen ikke se hvilke vurderinger som er gjort når det gjelder uttaket av masser, herunder hvorvidt det er vurdert alternativer til å sprenge ut masse fra Nonberget.

Det er derfor vanskelig å se at vedtaket gir grunnlag for dette uttaket. Det foreligger følgelig heller ikke noen vurdering av om dette uttaket, eller tiltaket som helhet, utløser utredningsplikt i henhold til gjeldende forskrift om konsekvensutredninger. Det går ikke fram at kommunen har gjort noen vurdering av innspillet herfra om at tiltaket er så omfattende at det bør reguleres. Dispensasjonen gjelder kun i fht byggeforbudet i strandsonen, og ikke i forhold til det generelle kravet om regulering av større bygge- og anleggstiltak, jf. § 12-1, 3. ledd i plan- og bygningsloven. Vi kan heller ikke se at kommunen i tilfredsstillende grad har vurdert om vilkårene for å gi dispensasjon er til stede, jf § 19-2 i plan- og bygningsloven. Dette gjelder både i fht. de verdiene som spesielt er knyttet til strandsonen, og ev. interesser som ligger bak formålet med eksisterende formål i gjeldende arealplan.

Som grunnlag for Fylkesmannens videre behandling ønsker vi derfor nå tilbakemelding på følgende:

  • · Mener kommunen at dispensasjonen gir grunnlag for å gjøre et omfattende uttak av masse i Nonberget - og i tilfelle hvorfor?

  • · På hvilken måte har berørte parter (grunneiere, naboer og gjenboere) - til midlertidig vei og massetak vært involvert i prosessen?

  • · På hvilken måte er de blitt orientert om vedtaket?

Vi ber også om å få oversendt samtlige dokumenter i saken, herunder den fullstendige søknaden fra JJ Engineering Norge Ltd av 18.05.2015", heter det fra fylkesmannen.