Saken ble behandlet av formannskapet, som enstemmig fulgte innstillingen fra rådmannen om å avslå en skyssordning for de fem. Kun de som har en avstand mellom nærmeste busstopp og skolen på minst to kilometer og kan benytte allerede oppsatt skysstilbud vil omfattes av ordningen.

Det generelle regelverket, ifølge Opplæringsloven, tilsier at elever i 2.-10. årstrinn som bor mer enn fire kilometer fra skolen har rett til gratis skyss til og fra skolen.

Bø kommune har langt tilbake i tid praktisert en skyssgrense på to kilometer, som omfatter alle elever i grunnskolen.

Det er fylkeskommunen som er ansvarlig for å organisere skyss og kommunen betaler så fylket en billettpris per elev som har godkjent skyss.

For kostbart

I dag er det 42 elever i Bø som får gratis skoleskyss, til en årlig kostnad for kommunen på kr. 364.000.- i billettandel. De fem elevene fra Storhaugen bor på grensen til at det er to kilometer fra skolen. Fra hjem til skoletrappa er det målt 2,3 kilometer.

Men med dagens skysstilbud er det ikke plass til de fem elevene fra Storhaugen og fylkeskommunen sier nei til å øke transportkapasiteten. Det må derfor eventuelt settes opp egen skyss. Merkostnaden vil for kommunen vil være på 46.000.- kroner i forhold til kun å betale billettandel.

I innstillingen fra rådmannen heter det at ut fra et rettferdighetshensyn bør de fem få gratis skyss, men det vil bli kostbart for kommunen. Og det kan i tillegg tenkes at det finnes sideveier på mer enn to kilometer mellom hjem og skole, der det i dag ikke går skyss. En ny skyssordning kan derfor skape presedens, mener ordfører Sture Pedersen. Derfor skal skyssordningen kun omfatte de som i dag kan følge allerede oppsatt skoleskyss, heter det i vedtaket.