– I den senere tid har det vært endel fokus på situasjonen for de demente. Men de aller svakeste i denne gruppen har det vært taust om. De trenger tilsyn og omsorg og ønsker et tilbud om å bo hjemme Et dagtilbud vil gi stimulans for dem, men også en avlasting for de pårørende.

Det sier nyvalgt medlem i Bø Eldreråd, Anne-Lise Steinbach.

Les også: – Demens er fortsatt tabu for veldig mange

De svakestes kamp

Hun har lang erfaring fra politikken og arbeid innen eldreomsorg.

Steinbach kom inn i Bø kommunestyre i 1971 og fikk Stortinget som arbeidsplass i fire år fra 1977, for Arbeiderpartiet.

Hun kom tilbake til kommunestyret og var også i seks år med i fylkesstyret og landsstyret for pensjonistforbundet, derav to år som leder i fylket.

Senest under budsjettmøtet i Bø kommunestyret i desember brukte hun taleretten for å kjempe de svakestes kamp.

– En gang politiker, alltid politiker, sier hun smilende.

Les også: Vedtok budsjettet for Hadsel

Flere uten tilbudet

I 2012 la stoltenbergregjeringen frem en lov om demensomsorgen kalt «Den gode dagen 2015».

Her var essensen at et dagtilbud for hjemmeværende demente skulle være utbygd innen 2015. Kommune-Norge hadde altså tre år på seg for å oppfylle intensjonen i loven.

Ved utgangen av 2015 var det ennå 123 kommuner som ikke hadde tilbudet på plass, deriblant Bø kommune.

Nåværende regjering fulgte opp intensjonen i loven og vil at innen 2020 skal tilbudet være på plass. Det blir altså et lovpålegg for kommunene.

I budsjettmøtet i Bø fikk Steinbach etter hvert et enstemmig vedtak om å følge eldrerådet og senest innen 2020 har tilbudet på plass. Posisjonen sa sågar at det må skje så raskt som mulig, noe Steinball er svært fornøyd med.

– Så du tror at vedtaket vil bli fulgt opp?

– Ja, hvis ikke, vil kommunestyret møte seg selv i døra. Vi i eldrerådet vil snarlig ta kontakt for å spørre hvor saken står og blir å følge nøye med fremover, fastslår Anne-Lise Steinbach.

Les også: Eldreaksjonen i dialog med ordfører

Hun var medlem av Bø kommunestyre fra 1971, men permittert fra 1973 da hennes arbeidsplass ble Stortinget som fast representant i åtte år.

Etter tiden på Stortinget, ble hun gjen fast medlem av kommunestyret i perrioden 1987-1991,- og representerer nå Bø eldreråd, med tale-men ikke forslagsrett. Eldrerådet er som kjent et lovfestet rådgivende organ for kommunestyret.