Det er smått kaotiske tilstander i kafélokalet, men Simen Schjølberg hevder han har både ro i kroppen og kontroll - ei uke før åpning.

- Jeg kjenner litt på sommerfuglene i magen, men det er fordi jeg brenner veldig for dette.

Tok familien med heim

Fredag 6. mai blir det rød løper og stor stas når den unge bøfjerdingen åpner kaffebaren “Står han av” på Straume. Det gjør han i lokalene som tidligere har huset både “På kafeen” og “Vår kafé”.

Det hele startet da Randi Hanssen, som da dreiv “Vår kafé”, slo på tråden og lurte om om han ville overta drifta av lokalet. Da bodde han i Tromsø med familien, hvor han var daglig leder for Smak bakeri.

- Vi har alltid hatt lyst til å flytte hjem igjen, men vi hadde ikke satt noe tidsperspektiv. Alt har nå skjedd mye raskere enn det vi så for oss, sier Simen.

Både han og kjæresten er født og oppvokst i Bø, og når de nå har flyttet hjem har de med seg en sønn på fire år.

Kaffemaskin til 50.000

Når VOL stikker innom er Simen i full gang med oppussinga av lokalet på Straume. Veggene har fått et strøk med trendy blåfarge, deler av veggene er flislagt, disken er på plass og nye møbler på vei. Han har også investert i en kaffemaskin til over 50.000 kroner.

- Det er ikke en Moccamaster, for å si det slik. Det blir ordentlig kaffe og mat - alt fra sukkertøy til lokalprodusert mat og min egen mat. Det vil alltid være påsmurt brød og bakst i disken, men noen ganger også lunsjretter, forteller Simen.

Matinteressen er stor, og han vil stå for det meste av matlaginga selv. Han håper også å få til et samarbeid med det nyåpna gårdsbakeriet Nybaka, som tidligere klassevenninne Jenny Johnsen Tande driver.

- Må være kreativ

Simen har sin bakgrunn fra serviceyrket, og hadde sine aller første arbeidsår på Skibsbakeren på Sortland mens han gikk skole. Erfaring har han, men hvordan har han tenkt til å stå han av i en tøff bransje, i en liten kommune som Bø?

- Du må være kreativ, både når det kommer til det du har i disken, men også hvordan du legger opp dagene. Sluttsummen i kassen blir jo grunnlaget for det jeg skal leve av, og jeg innser at det har sine begrensninger med litt under 3000 innbyggere, sier han og fortsetter:

- Men jeg tror det skal gå bra. Bø er en stor kommunal arbeidsplass, som ofte trenger møtemat. Det vil jeg ta imot bestillinger på. Jeg har også lyst til å gjøre det litt “livat” her, kanskje med intimkonserter og standup.

Føles rett

Han satser på å holde åpent mandag til lørdag, og vil strekke åpningstidene såpass at de som er på jobb på dagtid rekker en tur innom før han stenger.

- Hvordan er det å skape sin egen arbeidsplass?

- Jeg føler at det er et godt valg. Baksida er at jeg for første gang er alene, uten kolleger, men jeg håper lokalene blir godt brukt slik at jeg fortsatt kan ha det litt sosialt, sier den unge kafégründeren.