Mikkelsøya, som er et havbruksanlegg utenfor Guvåg, ble tildelt oss av Fylkeskommunen i 2014. Utslippstiltalelsen er midlertidig og gjelder til 31.12.2016. Den følger en generell mal for tillatelser, men inneholder et særkrav om ett utsett av fisk før ny søknad om permanent bruk. Under driften skulle vi dokumentere gode oksygen, strøm- og miljøforhold, slik at myndighetene hadde godt faktagrunnlag før den eventuelt ble gjort permanent. Miljøundersøkelsene (MOM-B) fra under og etter første driftssyklus har vist god og meget god tilstand.

Høsten 2015 fikk vi sykdomsutbrudd på Bonhammaren. Smolten som skulle settes i sjø i nabofjorden høsten 2015 ble rammet av dette. Vi søkte myndighetene om endring av driftsplan. Endringen omhandlet bruk av lokaliteten Mikkelsøya og ble godkjent i september før utsettet fant sted. Det er Mattilsyn og Fiskeridirektorat som godkjenner driftsplaner.

Her ble det likevel gjort en feil. Normalt kan man bruke lokaliteter på nytt, med en gang miljøtilstanden er dokumentert meget god ved miljøundersøkelse, slik det gjort ble i september. Lokaliteten Mikkelsøya var tildelt midlertidig, og vi var godt innenfor tidsfristen. Vi hadde et ekstraordinært behov for å ta lokaliteten i bruk på grunn av sykdom og båndlegging av andre lokaliteter, og søkte om å få endret driftsplan for å sette ut fisk - noe vi også fikk godkjent. I denne prosessen ble ikke særkravet om ett utsett vurdert hverken av oss eller av myndighetene som godkjente driftsplan. Vi ble senere oppmerksomme på dette og påpekte forholdet i søknaden om permanent utslippstillatelse.

Vi informerte Fylkeskommunen og Fylkesmannen tydelig om forholdet i følgeskrivet til søknaden. Disse brevene er offentlige, og har vært utlagt til offentlig ettersyn av Bø kommune i forbindelse med behandling av søknaden. På bakgrunn av informasjonen i brevet vårt, der vi selv varsler Fylkeskommune og Fylkesmann, har vi nå blitt anmeldt anonymt av noen som har fulgt saksbehandlingen. Påstanden er at vi med overlegg har satt ut fisk på lokaliteten fordi det er enklere å få tilgivelse enn tillatelse, og at vi derfor må ilegges straff.

Anmelders påstand er videre at vi har unnlatt å rapportere om utsettet, og at vi har satt ut mer fisk enn vi har konsesjon til. I vår biomasserapportering til Fiskeridirektoratet for september måned - og alle måneder siden - var utsettet med antall og snittvekt rapportert. Biomassen i anlegget utgjorde etter utsett om lag 50 tonn, av en total opprinnelig tillatelse på 1560 tonn.

Det er vårt ansvar å overholde alle premisser som gis fra myndighetene, som begrenser bruk av lokalitetene våre. Slike premisser kan være brakkleggingstid, og i dette tilfellet midlertidighet og begrensninger i antall utsett. Vi mener vi har hatt en åpen og god dialog med alle myndigheter underveis, også etter at feilen ble oppdaget. Det er på bakgrunn i denne dialogen vi har blitt anmeldt. Vi kommer til å fortsette å samarbeide med myndighetene dersom dette kommer til etterforskning.