Naturvernforbundet sendte i dag ut en høringsuttalelse til Bø kommune og fylkeskommunen i forbindelse med det planlagte oppdrettsanlegget ved Gaukværøya.

- Et skrekkens eksempel på ensidig og mangelfull kommunal saksbehandling. Bø kommune forvalter sine kystarealer etter ordre fra lokale oppdrettsmillionærer uten hensyn til lovverk, naturmangfold og andre brukere. Fiskeriinteressene overkjøres totalt,  mener Regionsekretær Geir Jørgensen og nestleder i Naturvernforbundet i Nordland, Camilla Bjugn.

Uttalelsen får Pedersen til å fortvile.

- For det første så har vi behandlet denne saken på en ryddig måte. Den er lagt ut på høring og behandles etter boka. Det er flott at enkeltpersoner, forbund og bedrifter gir innspill på en saklig måte. Når Naturvernforbundet sier det eneste vi har hatt i hodet er å løper ærender for millionærer, blir jeg litt skuffet, sier Pedersen og fortsetter.

- Det har vi overhodet ikke gjort. Jeg er opptatt av at det er 35 familier som har og har hatt hovedinntekten fra oppdrettsanlegget til Egil Kristoffersen & sønner. Ordene som brukes av Naturvernforbundet fortjerner ikke å stå på trykk. Saklige argumenter  er ok, men ikke slike kraftige salver som dette. Det er med å ødelegge debatten.

Les også: - Virker lite gjennomtenkt

- Ikke opp til oss

Pedersen sier videre at han har forståelse for interesser fra fiskeri, turistnæringen og andre foreninger.

- Det er ok når en kommer med saklige argumenter, men når Naturvernforbundet kommer med slike karakteristikker, synes jeg de ødelegger sine egne saklige argumenter.

- Vi ivaretar sjømatnæringa som er ei lovlig næring. Vi må se helheten i en slik sak. Ved å legge saken ut på høring har vi gjort det mulig for Egil Kristoffersen & Sønner å få prøvd muligheten til å få en lokalitet ved Gaukværøy. Nå er det heller ikke opp til oss å avgjøre hva som skjer videre. Det er Fylkeskommunen og fagfolk der som til syvende og sist sier ja eller nei basert blant annet på uttalelser som den Naturvernforbundet kom med i dag. Derfor synes jeg kritikken og måten den kommer på er uverdig, for det er til syvende og sist ikke opp til oss.

I juni skal saken opp i kommunestyret i Bø. Da vil alle innspill som er kommet inn bli behandlet. Kommunestyret vil så komme med sin innstilling før saken blir sendt videre til Fylkeskommunen.

Les også: - Klager inn Bø kommune

- En bedrift vi er stolt av

Pedersen sier han mener Bø kommune har drevet god forvaltning i denne saken.

- Vi som politikere må se begge deler og legge til rette for at bedrifter får muligheten til å utvikle seg.

- Egil Kristoffersen & Sønner er en bedrift vi er stolt av. En familiebedrift som bidrar til Bø-samfunnet. Jeg er redd at uansett hvor en ville lagt et anlegg, så ville det gitt reaksjoner.

Naturvernforbundet sier i sin uttalelse at de mener lukkede merder og landannlegg er noe man heller bør fokusere på. Pedersen har følgende kommentar.

- Den dagen det finnes gode løsninger for dette, så er jeg sikker på at Egil Kristoffersen & Sønner vil stå i fremste rekke for å få noe slikt til.

Les også: Vil opprettholde vedtak