– Norske kommuner har vært for lite bevisste på hvordan de bruker pengene sine, og om omprioriteringer kunne gjort bruken mer fornuftig, sier ordfører Sture Pedersen til NRK Nordland.

I nettopp Bø, har bedriften Framsikt slått seg opp ved å gjøre norske kommuners pengebruk til en forretningside. De har skapt et verktøy av offentlige tall, som skal gi kommunene bedre oversikt over hvilke ressurser de rår over.

Les også: - Vi er i ferd med å lykkes å skape et IT-miljø i Bø

Den nettbaserte løsningen gir blant annet kommunene muligheten til å se hvor mye penger de bruker på en tjeneste, sammenlignet med andre kommuner. Per i dag har 60 kommuner tatt i bruk tjenesten, inkludert Bø.

For lite bevisste

Pedersen mener at tjenesten fra Framsikt tydelig viser at det er andre måter for kommunene å gi innbyggerne bedre tjenester på enn kommunesammenslåing. Han mener norske kommuner har vært for lite bevisste på egen pengebruk.

I forbindelse med arbeidet med kommunereformen, var Bø en av kommunene som ga tydelig beskjed om at de ville stå alene og fortsatt være egen kommune.

- Må få mer ut av pengene

Ifølge Pedersen er han ikke imot kommunereformen, men mener at mange rikspolitikere tror at nøkkelen til suksess er sentralisering.

- Jeg tror det har vært for mye fokus på at alt blir så mye bedre, bare man får en stor enhet. Isteden bør vi se på hvordan man kan bli dyktigere til å bruke de kronene man får, sier han til NRK Nordland.