Reginedagan er en festival som arrangeres den siste uke i juli hvert år og har omlag 5500 besøkende under den uka festivalen varer.

Festivalsjef, Elrid-Annie Pedersen, gleder seg.

- Vi startet med forberedelsene i fjor høst og føler vi har satt sammen et godt og variert program, sier Pedersen som selv bosatte seg fast i Bø for omlag et halvt år siden.

Det er Bø Kunst & Kulturstrømkomité som er den samordnende aktøren i det hele, som har ansvar for markedsføring, og som også står som arrangør for mange av aktivitetene.

I tillegg er en lang rekke frivillige lag, foreninger og aktører involvert. Bø Gospelkor, Bø Kystlag, Bøfjerdingen Teater, Haugen Bygdelag, Hovden Grendelag, Korforeningen Varden, Bø Ungdomsklubb, Vesterålen Turlag, Bø Museum, Stiftelsen Regine Normann er bare noen av de som er involvert i gjennomføringa av dagan.

Men hva har vært viktig for arrangøren i planleggingen av årets festival?

- Vi har snakket om at det skal være i Regine sin ånd. Derfor er det viktig at vi setter pris på det vi har i bygda. Det eventyrlige i en eventyrlig vakker kommune med et stort mangfold.

Les også: Hun er årets festivalprofil

Vandringer

Selv gleder festivalsjefen seg til så mangt, men som halvt bøfjerding og nytilflyttet, er vandringene noe hun setter pris på.

- Å få vandre på forskjellige steder i Bø som Ringstad, Eidet og Brekka med lokale kjentfolk som forteller om historien til stedene er noe jeg setter pris på og noe som jeg gleder meg til å delta på, sier hun.

Les også: Maria Solheim til Reginedagan

Årets festivalprofil

Liv Helene Willumsen er årets festivalprofil. Liv Helene kommer fra Bø, hvor hun fortsatt har feriehus – men er bosatt i Tromsø. Her jobber hun på Det arktiske universitet, som professor i historie. Liv Helene Willumsen er også forfatter, og hennes faglitterære forfatterskap er direkte knyttet til hennes forskning og demonstrerer den sterke interessen hun har for å videreformidle fra akademia til den interesserte allmennhet. Stort sett har hun tre perioder i sin forfatterkarriere, alle gjennomsyret av et engasjement for å synliggjøre og forstå kvinners situasjon og av en opptatthet av Nord-Norge.

Se bilder og video fra åpningen i 2015

Variert

Festivalen tjuvstarter allerede lørdag med fiskekonkurranse i Hovden i Bø. Den tradisjonelle konkurransen er umåtelig populær og det ventes et godt oppmøte.

Samme dag er det også duket for motbakkeløpet og trimløpet Vetten opp. I fjor deltok over 300 deltakere på løpet som arrangeres av Bø IL.

Løpet går i en av regionens absolutt mest populære tur-traséer fra Brenna, via Losjehytta og opp til Vetten som ligger på 467 moh. Starten går på historisk grunn opp langs Bøs eldste kjente vei, og løypa byr på meget variert og flott turterreng hele veien opp.

- Utsikten fra toppen kan ikke beskrives, den må oppleves, sier arrangøren.

Åpner utstilling

Barbro Pedersen Bismo åpner sin egen maleriutstilling 23. juli på Bø museum. Utstillingen er i det tidligere lensmanns-kontoret. Du vil med andre ord kunne se utstillingen fra dagen før Reginedagan 2016 åpner og helt til natt til mandag 1. august.

Lørdag kveld er det også duket for fest i Hovden med Forklædt som voksen som musikalsk innslag.

Åpningen

Søndag 24. juli er det duket for den offisielle åpningen av festivalen ved friluftsgalleriet på museumsorådet. Da vil det også være mange aktiviteter rundt om i Bø.

Gimstad gård åpner portene for publikum under Sommeråpen Gård. Ved Kvaløya vil det være friluftsgudstjeneste og det vil i tillegg være Markedsdag ved Bø Museum.

Søndag kveld er det duket for konsert med Jardar Johansen med band i Malnes Kirke. En konsert som avslutter festivalens første offisielle dag.

Høydepunkter

Mandagen under festivalen vil det arrangeres teaterverksted. Da vil det også være "Vandring, mat, ord og tona" på Ringstad.

Nytt for året er at det vil være opera under festivalen. Mandag vil det nemlig være opera på Hovden Samfunnshus.

Med sopranen Berit Meland og pianisten Pat Manwaring blir publikum denne kvelden tatt med inn i operaens verden. Opera er drama, opera er lidenskap, og opera er musikk som gjennom århundrer har bergtatt sitt publikum.  Det blir sanger og musikk av komponistene Puccini, Verdi, og Bellini. Vi møter Mimi fra La Boheme, Medora fra Il Corsaro og Giulietta som synger sin lengsel etter Romeo. Den glade enke svinger champagneglasset i Vilja-Lied av Léhar og jammen skal du se at Solveig fra Per Gynt stikker innom en liten tur denne aften.

I resten av festivalen vil vi kunne være med på tryllekurs med Hans Grane, flere vandringer, akvarellkurs, lygarkveld, bokbad, barnedisko, konserter med flere artister blant annet Marion Ravn og Maria Solheim.

Se fullt program under.

Program:

23.juli:Fiskekonkurranser i HovdenVetten opp!Åpning av utstillingFest i Hovden

24.juli:Sommeråpen Gimstad GårdFriluftsgudstjenesteMarkedsdag på Bø museumÅpning av Reginedagan 2016Konsert med Jardar Johansen med band

25.juli:Fykomfei teaterverksted: OterhammenVandring, mat, ord & tona på RingstadEventyrstund for voksneSmak av opera

26.juli:Fykomfei teaterverksted: OterhammenTrylleshow og trylleskole med Hans GraneAkvarellkursVandring, mat, ord & tona på Eidet

27.juli:Fykomfei teaterverksted: OterhammenTrylleshow og trylleskole med Hans GraneAkvarellkursTrylleshowSangkafé i Hovden

28.juli:Fykomfei teaterverksted: OterhammenBø kystlags familiedagBarnedisko i BøhallenBokbad med Liv Helene WillumsenSangen fra havet – fortellinger fra en kyst

29.juli:Fykomfei teaterverksted: OterhammenVandring, mat, ord & tona på SteineOterhammenMarion Ravn i Bøhallen

30.juli:Maritim dag i HovdenFestkveld med kulturprisutdeling

31.juli:Åpen Godviking gårdEventyrstienKirkekonsert med Ann-Iren Hansen KvartettÅpent museumAvslutning