Tone Doornebal er leder for Aleris i Tromsø. I fjor tok hun permisjon fra jobben for å bygge opp foretakets virksomhet i Bø. Fortsatt er hun ukentlig innom for å bistå de ansatte i det som enda er en fersk etablering. Foto: Silje Helene Nilsen

Denne saken sto først på trykk i Fløtt Heim-magasinet 2016.

Det tok ikke lang tid før Nordlandssykehuset varslet nedleggelse av Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og 15 arbeidsplasser i Bø, før ordfører Sture Pedersen var på telefon til en leder i det store private helseforetaket Aleris. Tone Doornebal leder selskapets avdeling i Tromsø, har feriehus i Bø, og kjente til den ivrige ordføreren.

– Han slo på tråden og spurte om vi kunne være interessert i å starte opp noe i Bø, forteller Doornebal.

Dette var i desember 2014. Hun gikk til sjefene i det store skandinaviske helseforetaket som driver sykehus, barnevern, psykisk omsorg og sykehjem i Norge, Sverige og Danmark. Planen deres var egentlig å etablere seg i Bodø, men skulle de heller satse i en liten kommune på yttersida av Vesterålen?

I et møte i januar 2015 møttes ledelsen og konkluderte med at - tja, hvorfor ikke? Da Nordlandssykehuset fattet vedtak om å legge ned i Bø i februar, var Aleris allerede klar til å ta over. 1. mars 2015 overtok de bygget etter DPSet på Straume, og satte i gang med ansettelser.

Utvider stadig

De skulle i utgangspunktet kun drive ei psykiatrisk avdeling for voksne, men siden oppstarten i fjor har det ballet på seg. I tillegg til DPSet på Straume, har de fire andre institusjoner spredt rundt i Bø. I dag driver de også et omsorgssenter for mindreårige flyktninger med plass til seks barn, en barnevernsinstitusjon og en atferdsinstitusjon med plass til to hver. De har 13 beboere, 30 ansatte, og trolig blir de enda fler.

Aleris jobber nemlig sammen med kommunen om et nytt prosjekt, hvor planen er å utvikle et helsetilbud som faktisk ikke eksisterer i landet i dag.

– Jeg kan ikke si så mye foreløpig, med det er et prosjekt som skal gi et tilbud til pasienter med tunge psykiske lidelser og som i tillegg har somatiske sykdommer. Vi jobber med å overbevise helse-Norge om å godkjenne prosjektet, og er de med, kan vi starte opp allerede før året er omme, forteller Doornebal.

Om myndighetene gir tommel opp, vil det bety enda flere arbeidsplasser i Bø. Doornebal anslår nærmere 10.

Så for seg flytting og hussalg

Kjersti Falch Jakobsen (33) fra Steine hadde jobbet ved DPSet i fire år. Lenge hadde de skjønt at noe var i gjerde, da de gikk i måneder uten pasienter.

– Jeg trodde i utgangspunktet jeg hadde en sikker jobb, men plutselig sto jeg uten. Vi hadde bygget oss hus i Bø, og hadde begynt å se for oss at vi måtte selge og flytte ut av kommunen. Da gjorde det godt å oppleve at kommunen snakket med oss, og sa de ville gjøre sitt for å finne et alternativ, sier miljøterapeuten som nå er leder for Aleris’ virksomhet i Bø.

– Lettelsen var stort da vi fikk beskjed om at Aleris var interessert i år starte opp, sier hun.

Aleris har over 3500 ansatte i Norge. Størst er de i nord, med mange etableringer i Troms og Finnmark. Bø er imidlertid første kommune i Nordland de starter opp i.

Doornebal tok i fjor permisjon fra jobben i Tromsø for å bygge opp avdelingen i Bø. Nå har Kjersti Falch Jakobsen tatt over roret, mens Doornebal fortsatt pendler ukentlig til yttersida for å bistå.

– Planen var egentlig Bodø – hva får dere til å heller satse i en kommune med 2600 innbyggere på yttersida av Vesterålen?

– Det var rett og slett Sture som kom oss i forkjøpet, og da tenkte vi hvorfor ikke? Vi har opplevd en helt enorm velvilje fra alle hold i kommunen, og fått mye drahjelp. Her hadde vi også en unik tilgang på fagfolk, og vi så at her hadde vi muligheter til å utvikle oss, sier Doornebal.

I staben har de både sykepleiere, vernepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger og vikarer fra både Afghanistan og Somalia. Doornebal sier de stadig er på jakt etter nye fagfolk.

Unik tilgang på fagfolk

Mens mange bedrifter opplever utfordringer i å få tak i rett kompetanse og fagfolk i distriktet, opplevde Aleris det stikk motsatte. Deres etablering kom på et tidspunkt hvor Helse Nord la ned DPSene både på Andenes og i Bø, og hvor mange kompetente folk trengte nytt arbeid. Av de 15 som jobbet ved DPSet i Bø, er sju med videre under Aleris.

– Alle hadde mulighet til å søke, men vi har en annen turnus enn det som var på senteret tidligere, og det gjorde nok at noen ikke ble med videre, sier Doornebal.

I Aleris kjører de såkalt medleverturnus, som vil si at de ansatte er på jobb fire døgn i strekk, og bor på institusjonen, for så å ha sju dager fri.

– Turnusen er nok den største forskjellen mellom før og nå. Den er nok ikke for alle, men veldig ok for de som kan jobbe den, sier de ansatte vi møter på Straume.

– Men viktigst er kanskje at den er veldig bra for brukerne. De slipper å forholde seg til nye fjes flere ganger om dagen, og handlingsrommet er mye større når du er på jobb over flere dager, forteller de.

Den nye turnusen gjør at det bare må pendles til jobb én gang i uka, og gjør at ansatte fra hele Lofoten og Vesterålen kan jobbe ved senteret.

– Skal være best

Aleris gir beboerne sine et bo- og omsorgsstilbud. De kommer fra hele landet, og hvor lenge de blir, kommer an på behovet. Noen er i måneder, noen i år. De psykisk syke beboerne er kommunenes ansvar, og det er de som kjøper tjenestene hos Aleris.

Ikke alle er like positive til at private bedrifter skal tjene penger på helse- og omsorgstjenester, men Doornebal har møtt lite skepsis i Bø.

– Vi er ikke en konkurrent til det offentlige, vi er et supplement. Det er det offentlige som kontakter oss når de har behov for hjelp. Det er selvfølgelig noen som stiller spørsmål ved at vi tjener penger på dette, men vi utfører jo lovpålagte oppgaver som kommunene selv ellers ville gjort, men som de vil at vi skal gjøre, sier hun.

– Ambisjonene våre er rett og slett å gi et godt tilbud, et tilbud som gjør at vi blir snakket om og nevnt når noen trenger ulike tjenester. Vi skal være best på det vi gjør. Vi gir heller ikke opp pasientene, så lenge det er faglig forsvarlig. Fungerer ikke én metode, prøver vi en ny. Bare det gjør at pasientene blir bedre når de kommer til oss, mener Doornebal.

Hun sier at joda, de kunne nok ha hatt flere og større institusjoner med flere ansatte i Bodø.

– Vi kan ikke bli så kjempemye større i Bø, men det finnes jo kommuner rundt Bø, sier Doornebal.

De er allerede i kontakt med folk, og er på utkikk etter lokaler i andre vesterålskommuner.

– Vi har planer. Vi ønsker å starte en barnevernsinstitusjon i én av nabokommunene til Bø. Bare vi finner den rette beliggenheta, så setter vi i gang, avslutter Doornebal.