VG skrev mandag om eldrebølgen, og SSBs siste befolkningsfremskrivning som viser hvordan eldrebølgen vil slå over de kommende generasjoner. I 2080 sier SSBs prognoser at det vil være flere innbyggere over 70 i Norge, enn barn og tenåringer.

– Dette er ikke noe nytt for oss. Vi har hatt en eldreboom i Bø lenge, og har i flere år ligget på topp fem-lista over den eldste befolkningen i landet, sier Bø-ordfører Sture Pedersen.

For få unge

– Jeg synes det er flott at folk blir eldre i Bø, de er en stor ressurs. Problemet vårt er ikke at vi har for mange eldre, utfordinga er at vi har for få unge folk, mener ordføreren.

At andelen eldre er forventet å bli så mye som 30 prosent om noen tiår, betyr ikke at antallet eldre skyter i været, påpeker Pedersen.

– I prognosene har vi ikke flere eldre i 2040 enn det vi har i dag, utslaget kommer fordi det er spådd at befolkningstallet går ned, og dermed går også eldreprosenten opp, sier ordføreren.

Har forberedt seg

På landsbasis er det mangel på sykepleiere til å ta vare på det økende antall eldre, og VG skriver mandag at tall fra KS viser at dette også er den yrkesgruppen som er vanskeligst for kommuner å rekruttere. I Bø har man foreløpig ikke hatt utfordringer med å ta vare på de eldre.

– Vi har forberedt oss, og har foreløpig ikke hatt slike utfordringer. Vi har et nytt sykehjem og omsorgsboliger. For å sikre at vi har nok sykepleiere får de begynne med topplønn hos oss, og vi har jobbet med å få utflytta bøfjerdinger hjem i legestillinger, for å ikke ha så stort gjennomtrekk, sier Pedersen.

Han er mer bekymret over tilbudet til de under 70 år.

– Det offentlige har bygd ned helsetilbud, blant annet innen psykriatrien, og mye er tilført kommunene de siste årene - hvor vi får et større ansvar for de under 70 år. Det opplever jeg som en større utfordring, sier Pedersen.

Optimist

Til tross for dystre prognoser, så er Pedersen optimist.

– Jeg håper det ikke blir slik. Befolkningsnedgangen i Bø har flatet ut de siste årene, og vi har flere unge og flere fødsler enn prognosene sa for 10 år siden. Det er her vi må sette inn trykket, i næringsutvikling og i å få unge folk til å flytte hit, avslutter ordføreren.