Kommunens godkjenning av å gi oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen og Sønner (EKOS) lov til å etablere seg med flere lokaliteter utenfor Gaukværøya i Bø, har skapt mye debatt lokalt.

Innsigelsen fra Naturvernforbundet er en av åtte totalt sett denne runden.

– Må behandles som endring av planen

Naturvernforbundet i Nordland klaget på avgjørelsen sist den var til behandling i Bø. Nå har de igjen lagt inn klage på vedtaket. De ber kommunen om å umiddelbart avslutte all politisk tilrettelegging for oppdrettsvirksomhet på Værøyflaget ved Gaukværøya. De mener saken må behandles som en endring av arealplanen, med full utredning og høring.

– Ikke god nok utredning

Forbundet mener det er oppsiktsvekkende at Bø kommune ikke «tar inn over seg det åpenbare behovet for en helhetlig arealplanlegging i kystsonen».

– De mange innspill fra fiskeriorganisasjoner, lokalt næringsliv, lag, foreninger og enkeltpersoner  burde anspore kommunen til å kjøre reelle medvirkningsprosesser slik plan og bygningsloven krever, i stedet for å dele ut omstridte arealer på dispensasjon.

Da Fylkesmannen tidligere i år underkjente det første vedtaket av kommunestyret, var det blant annet for å ikke ha gjort egne utredninger av flere forhold, men lagt søknaden fra oppdretsselskapet til grunn. Naturvernforbundet mener at kommunen heller ikke denne gangen har oppfylt utredningskravene slik de er nedfelt i naturmangfoldsloven.

Totalt åtte innsigelser

Innsigelsen fra Naturvernforbundet er en av totalt åtte innsigelser på oppdrettsanlegget ved Gaukværøya. Innsigelsene kommer fra Skagkaia, Litløy fyr, Norges Kystfiskarlag og totalt fire privatpersoner i tillegg til Naturvernforbundet.

Ordfører i Bø, Sture Pedersen, er trygg på at kommunen denne gangen har gjort alt etter boka.

- Jeg føler meg trygg på at vi har gjort ting slik de skal gjøres og vi har støttet oss til fylkesmannen hele veien, sier Pedersen.

- De som har protestert mot planene denne gangen, er de samme som gjorde det sist. Argumentene mot anlegget er heller ikke nye i forhold til de som kom sist.

Pedersen mener hans ansvar som ordfører er å få belyst begge sidene av saken.

- De som er imot mener jeg er prinsipielt imot oppdrettsanlegg. Det er en interessekonflinkt rett og slett. Jeg må respektere at noen er imot det å ha oppdrettsanlegg ved Gaukværøya. Jeg har forståelse for at fiskerne ikke ønsker å ha oppdrett hvor de fisker og jeg har forståelse for naboer og naturvernere. For meg blir det en avveining hvilke type arbeidsplasser vi ønsker, sier Pedersen.

- Plass til begge

I tillegg til naturvernere og fiskere har også turistnæringer som Litløy Fyr protestert.

Pedersen mener det er plass til både tradisjonelt fiskeri, turisme og oppdrett-

- Jeg mener det er plass til alle. Jeg skjønner de som driver med turisme og fiskeri er skeptiske. Men for en arbeidsgiver som Egil Kristoffersen & Sønner er det essensielt å få på plass denne lokasjonen. Det er ikke andre plasser som egner seg i Bø. Får de ikke denne, mister vi kanskje en stor arbeidsplass i kommunen på sikt. Det er noe vi må ta innover oss. Derfor mener jeg at en skal klare å få plass til alle sammen.

Behandles torsdag

Torsdag behandler formannskapet innsigelsene som er kommet inn før de om ei uke behandles i kommunestyret. Til syvende og sist er det Nordland fylkeskommune som bestemmer om det blir anlegg ved Gaukværøya.