Det er Yderst selv som melder om dette i et brev til sine abonnenter. Etter tre år og 100 utgaver av avisa, setter Kristina Johnsen og Ingmar Wåhlberg strek for yderst.

Nå ser avisgründerne i Bø ut over egne kommunegrenser, og gir fra desember ut månedsmagasinet Godt Haill, med reportasjestoff fra hele Vesterålen.

- Godt Haill blir underholdanes, slagferdig, poetisk og stolt. Godt Haill blir stappfull av store reportasja og dyptpløyanesse portretta fra øyriket med x-faktor og et hav av gode historia, lokker de leserne med i brevet.

- På vippen lenge

- Vi klør i fingrene når vi ser alt det fantastiske som skjer i Vesterålen ellers. Vi har tro på at i skal kunne gi folket i denne fantastiske regionen magasinet de fortjener, sier redaktør og journalist i Yderst, Kristina Johnsen.

- Da dere startet sa dere at Vesterålen hadde flust med regionale medier, men at Bø manglet en lokal avis. Er det ikke marked for lokalavis i Bø?

- Hør på det her: Hvilken annen plass med 2600 innbyggere hadde klart 1000 lesere? De sa det var umulig, men vi visste at det ville gå. Vi har bikka rett under grensa, det er ikke mange det står om, men det glapp akkurat. Men vi ga det alt vi hadde, og vi er skikkelig stolt og takknemlig. Vi er priviligert som har fått vært hale på bøfjerdingene. Og vi følger fremdeles med!

Les også: Fra månedsmagasin til ukesavis

Får pressestøtte - men har ikke mer å gå på

I september i år ble det klart at Yderst får 630.810 kroner i pressestøtte i 2017. To av kravene for å kvalifisere for pressestøtta er minst 48 årlige utgaver, samt et opplag på minst 1.000. Til tross for at de nå får statlig støtte, ser de ikke lenger muligheten til å drive Yderst på samme måte som tidligere.

- Vi va sekker på at vi hadd ennu meir å gå på. At vi sku klar å huk de som satt på gjerdet, og spre ordet tell de innerste fjordtarman, førr fremdeles va det jo folk som ikkje hadd hørt om Yderst engång. Så kom det. Naturlig bortgang, utmelding, skriver Yderst i brevet til sine abonnenter.

Johnsen utdyper dette ovenfor VOL.

- Pressestøtten utdeles på etterskudd, så nå lever vi ikke lenger på luft og likes. Men ved årskiftet havner vi igjen under grensa på antall abonnenter, sier hun.

Negative tall

Eventyr AS, som gir ut Yderst, omsatte i 2015 for vel 1,5 millioner kroner. Selskapet hadde et årsresultat på -1,1 millioner kroner. Det er en nedgang fra året før.

I 2014 omsatte Eventyr AS for i underkant av 1,6 millioner kroner, og hadde et årsresultat på -68.000 kroner.

NB: I tillegg til å gi ut Yderst, lager Eventyr AS bøker, grafiske produkter, samt jobber med kulturproduksjon.

Se oversikt over regnskapstallene i grafikken over.

I fjor mottok  Yderst 75.000 kroner fra Fritt Ord for å starte opp med prosjektet Yderst Kritisk. Disse pengene har kommet godt med for å stille de kritiske spørsmålene - for de koster, hevder Johnsen.

- Det gir armslag til å holde journalistikken som en skal være: uhilda og helt uten tanke på marked. I et lite samfunn er det djævelsk viktig. Vi vil fortsette med å stille de kritiske spørsmålene.

Ikke første spiker

- Mange vil kanskje tenke defensivt og si at dette er første spiker i Yderst-kista?

- Vi tenker ikke slik. Dette er mer enn oppgiring slik vi ser det. Vi vil nå ut til fler, og det gjør vi nå grep for å endre på. Dessuten er Vesterålen on a roll, vi slutter aldri å bli fascinert og overraska. Vi skal prøve å fange den x-faktoren på papir, sier hun.

Hjerne-spa

- Mange har spådd papiravisas død lenge. Dere satser nå videre på papir. Er det liv laga?

- Først tenkte vi at papir var avleggs, men det viste seg fort at folk ville ha Yderst i papirformat. Det er noe som er kommet de siste åra med magasinformat. Det blir en annen form for lesing enn det aktualitetsstoffet du finner på nett. Du tar deg en pause og setter av tid. En slags spa for hjernen, hevder Johnsen.

Og det skal også Godt Haill være ifølge Johnsen.

- Vi gleder oss til å gi ut det magasinet Vesterålen fortjener. Dette er en sinnsykt bra region som nå får et magasin de ikke har sett maken til.

Første utgave av Godt Haill kommer i løpet av desember.

Yderst har også gitt ut avisa på nett. Alle reportasjene legges på nettutgaven, de fleste sakene er forbeholdt abonnentene,

men mange er også åpne.

- Vi har ikke promotert det så hardt, fordi interessen er størst på papir. Mange i utlandet og folk som jobber offshore er harde på nettbruken, sier Johnsen.