Onsdag legges rådmannens forslag til økonomiplan for Bø kommune i perioden 2017-2020. I planen er også forslaget til årsbudsjet 2017. Vi har gått gjennom planen.

Økonomiplanen skal gi et bilde av sannsynlige inntekter, forventede utgifter og prioriterte oppgaver i perioden. Inntekter og utgifter skal også balansere.

Planen skal presenteres for formannskapet onsdag.

I planen gjøres det rede for at budsjettforhandlingene i Stortinget ikke er ferdigstilt og at det derfor kan komme endringer i lys av forhandlingene.

Gundar Jakobsen forblir rådmann Anstrengt økomomi

Ifølge dokumentet forfattet av rådmannen i Bø har kommunens økonomi vært anstrengt over år.

- Bø kommune har styrt ned aktiviteten over flere år. Årsaken er at driftsnivået over år har vært høyere enn kommunens samlede inntekter, skriver rådmannen.

Det har over flere år blitt opparbeidet det rådmannen kaller «forholdsvis stor lånegjeld som medfører store kapitakostnader. Det er også stort press på likviditeten, noe som er løst ved på oppta et livkiditetslån».

Mens man tidligere år har hatt et betydelig finansieringsbehov når man har utarbeidet et konsekvenjustert budsjett er kommunen i en annen situasjon i år. Årsaken til dette er at kommunestyret har vedtatt å innføre eiendomsskat på alle eiendommer.

- En stabilisering av innbyggertallet de tre siste årene har isolert sett selvsagt også bidratt til at reduksjon i de frie inntekene har blitt lavere enn vi har opplevd i tidligere perioder, skriver rådmannen og kommunen kom bedre ut av endringene i inntektssystemet enn man hadde fryktet.

Risiko

Likevel innbærer budsjettforslaget risiko på flere områder, ifølge rådmannen.

Risikoen går på blant annet befolkningsframskriving. Økonomiplanen bygger på at den positive tendensen i befolkningsutviklingen fortsetter. Rådmannen har ifølge planen også lagt inn samme forutsetning som regjeringen i forhold til skatteinngang.

Mottak av flyktninger bidrar ikke bare vestentlig til befolkningsutviklingen, men også i stor grad til finansiering av driftsbudsjettet. I budsjettet ligger det inne at en skal ha samme mottaksnivå i de neste årene som har vært. Det vil gi et integreringstilskudd på 16,7 milioner kroner. Av disse overføres 1.7 millioner kroner til etatene direkte knyttet til etatens utfifter til formålet. Videre viser integreringsavdelingen en netto inntekt på 3.3 milloner kroner som vil bidra til å opprettholde de kommunale tjenestene i kommunen.

Det er også lagt inn et ubytte på 1.5 millioner kroner fra Reno Vest.

Dette betyr folketallet for kommuneøkonomien SSB er kommet med folketallsoversikten for tredje kvartal. Hva betyr tallene for kommuneøkonomien? Eiendomsskatt

I tråd med kommunestyrets vedtak om eiendomsskatt vil økonomiplanen bli balansert med nettopp eiendomsskatt. I 2017 vil eiendomsskatten være den samme som i 2017. Videre vil det bli en økning til maksimal sats opp mot 2020.

Få investeringer

Det er på grunn av høy lånegjeld ikke planlagt store nye investeringer i planperioden. Kommunestyret har imdlertid vedtatt utbygging og renovering av Straume Barnehage. Dette er ikke tatt med i eksisterende økonomiplan og for å minske sårberheten for kommende renteøkninger har man satt seg et mål om å ikke øke lånebelastningen i perioden.

Disse tas ut

Følgende er tatt ut av planen frem til 2020:

- I miljøarbeidertjenesten på skolene vil det ikke bli investert.

- Inventar på skolene vil ikke bli byttet ut.

- Gratis skolefrukt vil ikke bli gjeninnført.

- FAU ved Straume skole har etterspurt utbedring av ballbinge. Dette vil ha en kostnad på 59.000 kroner. Dette vil ikke bli prioritert.

- Det vil ikke bli invistert 200.000 kroner i styrking av næringsetaten i kommunen.

- Regine Normann-jubileum. I forbindelse med 150-årsjubileet til Regine Normann i 2017 settes det opp et teaterstykke. Her har kommunen blitt forespurt å bidra med 100.000 kroner. Dette blir i forslaget ikke prioritert.

- Rock mot frafløtting. Kommunen er blitt forespurt å sette av 50.000 kroner til RMF som er 25 år i 2017. Dette blir ikke prioritert.

- Bø skytterlag har søkt om tilskudd på 200.000 kroner til elektroniske skyteskiver. Dette blir ikke prioritert.

Foreslåtte investeringer

I økonomiplanen foreslås følgende investeringer.

  • Pakreringsplass Bø kirke: For å ivareta tilgjengelighet til eldre samt funksjonshemmede er det behov for ny parkeringsplass ved hovedinngangen til Bø kirke. Det foreslås å bevilge 100.000 kroner til dette.

  • Gang- og sykkelvei Steinesjøen: Den eksisterende gang- og sykkelveien her er i dårlig forfatning. Det foreslås å bevilge 1,5 millioner kroner til utbedring i 2018.

  • Tiltak vannområdet: For å bedre vannkvaliteten i sjø og vassdrag i Vesterålen bevilges det penger til prosjektet i perioden.

  • Avløp Steinesjøen: Arbeidet påbegynt med et såkalt STEP-system i 2016, ferdigstilles i 2017.

  • Gammelheisen på Bøheimen: skal oppgraderes i 2018. Prislapp 1,6 millioner kroner.

  • Kledning Bø ungdomsskole: Bordkledning på skolen er blitt påført store skader av vær og vind. Det foreslås bevilget 250.000 kroner til dette i 2018.

  • Trygghetsalarmer: Det skal lages ny sentral på trygghetsalarmer på Bøheimen. Kostnader per alarm er 3000. kroner. Det er behov for å bytte ut 60 kommunalt eide alarmer.

  • Kai Kobbvågen: Her er det satt av 150.000 i 2019 og 8 millioner kroner for utbedring.

  • Arelalplanen: Ferdigstilling av planen planlegges til 2018. I planen foreslås det å innhente konsulenthjelp for å få dette til. Prislapp 125.000 kroner.

  • Rehabilitering av veier og asfalt: Prosjektet omhandler forsterking og asfaltering av kommunale veier . I investeringsbudsjettet for 2017 er det satt av 2.5 millioner kroner til rehabilitering av veier.  I 2018 er det satt av ytterligere 2.5 millioner kroner, 3.5 millioner kroner hver i 2019 og 2020.

  • Kai Steinesjøen: Prosjektet startet opp i 2016 for å kartlegge en mer nøyaktig utbedring av kaien. Etter at rundt 70 kvadratmeter av kaia er saget bort vil arbeidet bli satt på vent gjennom vinteren. Det er foreslått 200.000 kroner til dette i 2017.

  • Skilting og veinavn: Prosjektet er lagt ut på anbud og det er mottatt 200.000 kroenr i støtte fra Fylkesmannen. Totalt kostnad 800.000 kroner.

  • Straume Barnehage: På grunn av behov for ekstra barnehageavdeling i Straume Barnehageforeslås det satt av 7.5 milioner kroner i 2017.

  • Trinn 2 Steine skole: I dette prosjektet dreier det seg om fornying av fasade. Kostnadsrammen er på 3 millioner kroner. 1.5 satt av i 2016 og 1.5 i 2017.

  • Tilpassing av lokaler tidligere vgs: Dette gjelder nødvendige lokaler til integreringskontor og voksenopplæring sammen med annen næringsvirksomhet i bygget. Prislapp 200.000 kroner.

  • Kai Hovden: Prosjektet ble satt igang i 2016. Ferdigstilles i mars 2017. Prislapp i 2017 4.5 millioner kroner.

  • Telefoni: Telefoni på Eidet skole, Bø ungdomsskole, Straume skole, Straume barnehage, Bøheimen, Steine skole samt Rådhuset fases ut da det er avleggs. Det er satt av 625.000 kroner til dette i forslaget.

  • Molo Steinesjøen: Forprosjektering av forlenging av molo. Det er foreslått satt av 200.000 til forprosjektet.

  • Tilpasning kommunehus: Det er satt av 800.000 kroner til nytt inngangsparti med heis på rådhuset.

  • ENØK Steine skole: Det er satt av 1.5 milioner kroner til sluttføring av ENØK-prosjekt ved skolen.

  • Oppgradering av belysning på biblioteket: Prislapp 110.000 kroner i 2017.

  • Visma Velferd: Saken gjelder saksbehandlingssystem for sosialtjenesten. Prislapp 150.000 kroner i 2017.

  • Rehabilitering utleieboliger: For å ivareta offentlige krav foreslås det bevilget 500.000 kroner hvert år frem til 2020.

  • Balkong Bøheimen: Her foreslås det å etablere en alkong ved Skjørisen bofellesskap. Prislapp 100.000 kroner i 2017.

  • Brannstasjon pålegg: Etter pålegg fra Hovedverneombud og Arbeidstilsynet, må det utbedres på brannstasjonen. Prislapp på dette er 250.000 kroner i 2017.

Totalen

Totalt gir forslaget følgende summer: I 2017 skal det etter planen investeres 23.2 millioner kroner. I 2018 10.6 millioner kroner. Kun 4.9 millioner i 2019 og 12 millioner kroner i 2020.

- Kommuneøkonomien må holdes under oppsikt og det er krevende å finne tiltak som gjør det mulig å sikre en sunn økonomi og gi plass til finansiering av nye tjenester. Etter år med nedstyring har vi ingen buffere og det er innarbeidet en betydelig risiko i økonomiplanen, skriver rådmannen i sin oppsummering.