Det kommer frem i et brev sendt fra Fylkesmannen i Nordland, til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen ga 26. juli i fjor tillatelse etter forurensningsloven for lokaliteten Gaukværøya. Siden den gang har det kommet åtte klager på dispensasjonsvedtaket.

Saken har vært gjennom en rekke politiske behandlinger, siden første gangen Bø-politikerne vedtok å tillate dispensasjonen, i februar 2016.

- Inhabil

Nå mener imidlertid Fylkesmannen at en tidligere oppfordring fra miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen kan gjøre at Fylkesmannen i Nordland er inhabil i behandlingen av klagene.

Videre mener Fylkesmannen at dette kan bidra til å svekke tilliten til deres upartiskhet i forbindelse med behandlingen av klagesaken.

- Forundret

– Vi antar at dette vil føre til at det tar enda lengre tid å få saken endelig avgjort, sier daglig leder i Egil Kristoffersen og Sønner, Eva Kristoffersen, i en kommentar.

Ordfører i Bø, Sture Pedersen, er fortvilt over tiden det har tatt å få behandlet denne saken. Han er overrasket over at Fylkesmannens oppfordringer har gjort at de mener de er inhabile i saken.

– Dette burde ha vært snakket om tidligere. Jeg har, og ønsker å ha, et godt forhold til Fylkesmannen, men jeg er litt forundret over at man har gjort sånn at man er inhabil i en sånn type sak, sier han.

Håper på avklaring før påske

Nå håper Pedersen å sette endelig strek for saken før påske i år.

– Det er ingen tvil om hva flertallet i kommunestyret ønsker. Jeg har selvsagt registrert at det er noen som er av en annen oppfatning, men jeg synes vi har behandlet saken på en god måte, sier han.

– Fra mitt ståsted har denne saken betydning for arbeidsplassene i selskapet, og for det potensialet vi i Bø har innen denne næringa. Det er viktig for oss å ha lokaliteter til oppdrett, for å få mindre belastning på andre fjorder. Jeg må nå ha håp om at det bør være avklart før påske.

Dette er saken:

Egil Kristoffersen og Sønner søkte i mai 2015 om å få etablere et anlegg med 12 laksemerder øst for Gaukværøya i Bø.

Bø-politikerne behandlet saken i februar 2016, og vedtok å gi dispensasjon fra kommunens arealplan.

Fylkesmannen underkjente vedtaket som ble gjort i kommunestyret, og klaget blant annet på at naturmangfoldsloven og Plan- og bygningsloven ikke var fulgt.

Kommunestyret behandlet deretter saken i 23. juni i fjor, der flertallet vedtok å tillate oppdrett ved Gaukværøya.

Naturvernforbundet i Nordland frarådet dispensasjonen, med argumentasjon om dårlig saksbehandling. De mener videre at opprettelse av oppdrettsanlegg vil medføre store inngrep i naturlandskapet.

Fylkesmannen opphevet i august i fjor kommunens vedtak om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel for etablering av akvakulturanlegg ved øya.

Da kommunestyret i Bø igjen behandlet dispensasjonen i september i fjor, vedtok igjen politikerne å gi dispensasjon fra planen.

Etter åtte klager fra ulike instanser, behandlet formannskapet igjen klagene i oktober 2016, men opprettholdt vedtaket.