- Jeg er optimistisk og tror at 2017 blir et bra år for Bø, sier ordfører Sture Pedersen.

Når ordføreren blir bedt om å se inn i krystallkula for å se hva som venter for kommunen, ser han ikke noen umiddelbare hindringer og store utfordringer. I stedet ønsker han å trekke frem de positive tingene som skjer i kommunen om dagen, særlig innenfor lokalt næringsliv og befolkningsvekst.

Blomstrende næringsliv

Som de fleste små kommuner, er også Bø avhengige av at lokale grundere tar initiativ og etablerer egne bedrifter. I Bø har veksten av private foretak vært stor de siste årene.

- At såpass mange har valgt å starte egne bedrifter de siste årene, og faktisk lykktes med det, er bra for bygda. Det viser at det går an å få få til noe også på mindre steder bare man vil det sterkt nok. Og ikke minst så bidrar det jo til nye arbeidsplasser, som gjør det mer attraktivt å flytte hit. Jeg håper at flere tør å satse på egne bedrifter, både i år og senere sier han, sier han.

Befolkningsvekst

Noe av det som gleder ordføreren aller mest om dagen, er de gode fødselstallene i kommunen. Selv om innbyggertallet går marginalt ned, blant annet på grunn av naturlig død, har fødselsraten gått opp.

- Vi er avhengig av at det fødes barn i kommunen. De siste årene har vi ligget på rundt 12-13 fødsler per år. I 2015 hadde vi 26 fødsler, mens vi i fjor lå på litt over 20. Det synes jeg er veldig gledelige tall og noe som lover godt for fremtiden. At unge par, både de som bor her fra og før, og de som vender hjem eller flytter hit, velger å slå seg ned i kommunen vår, er veldig gledelig. Det lover godt for fremtiden, sier han.

Spetakkel

En sak som har vært noe betent det siste året, har vært ståket rundt oppdrettsanlegget på Gaukværøy. I fjor høst klaget Naturvernforbundet i Nordland Bø Kommunes sakshåndtering vedrørende vedtaket om å gi dispensasjon fra arealplan for å kunne tilrettelegge for nytt akvakulturanlegg ved Gaukværøy. For et par uker siden vedtok formannskapet å opprettholde vedtakene om å tillate oppdrettsanlegg ved Gaukværøya. Ordfører Pedersen innrømmer at det har vært litt mye støy rundt saken og håper at det etter hvert vil legge seg.

- Jeg er optimistisk og håper at ting ordner seg. Saken har kanskje ikke vært direkte belastende, men det har vært en del spetakkel rundt som jeg håper legger seg. Nå ser det også ut til at det er bevegelse i saken slik at vi kan komme oss videre, understreker han.

Storslått markering

2017 blir ett år som står i markeringens tegn for Bø kommune i forbindelse med at Skulpturlandskapet Nordland fyller 25 år, noe som skal markes grundig.

- Dette er stort å få i hendene. Det kommer også store navn inn, som for eksempel Stein Killli Olsen. Han er en verdenskunstner, sier ordføreren.

I forbindelse med markeringen av Kulturlandskapet, vil det også markes at statuen Mannen fra Havet, fyller 20 år.

- Dette blir stas, både for innbyggerne og kommunen. Forhåpentligvis vil det bidra til å sette oss litt på kartet. Det er i alle fall noe vi gleder oss veldig til, sier Pedersen.

Stram økonomi

Etter at Bø kommune har slitt med underskudd i mange år kunne rådmann Gundar Jakobsen, før jul, legge frem et budsjett som langt på veg var i balanse. I budsjettet er det satt av 23,3 millioner kroner til investeringer og 12,3 millioner til låneopptak. Noen av årsakene til det gode budsjettresultatet er blant annet stabil befolkningsvekst, ingen overskuldd, opprettholding av lønnsoppgjør og pensjonsutgifter.

Ordføreren er fornøyd med årets budsjett, men i likhet med de fleste andre ordførere rundt om kring, skulle han gjerne ønsket seg mer penger, men innser at det ikke er noe man kan gjøre så mye med.

- Man har det budsjettet og de pengene man har. Selvsagt skulle jeg ønske at vi hadde romsligere økonomi, men samtidig tror jeg at vi skal klare oss bra med de rammene vi har, slår han fast.