- Det har gått over all forventning, sier Tande til VOL.

Det var i slutten av april i fjor at Tande og samboeren åpnet bakeribedriften Nybaka på Fjærvoll i Bø. Selv om usikkerheten var stor om hvor vidt det var en riktig avgjørelse eller ikke, bestemte den unge entreprenøren å ta sjansen.

- Å starte egen bedrift innebærer alltid en stor risiko. Men siden jeg er utdannet innen restaurantfag og alltid har likt å holde på med mat og bakverk, tenkte jeg; hvorfor ikke. Siden vi ikke har et bakeri i Bø, er det kanskje noe det er marked for, sier Tande på spørsmål om hvorfor hun valgte å starte opp et bakeri.

1,2 millioner i omsetning

I løpet av de åtte månedene bedriften har vært i sving, har både kundekretsen, besøkene og ikke minst omsetningstallene vært gode.

- Regnskapet er ikke helt ferdig ennå. Men fra mai til desember hadde vi ven omsetning på rundt 1,2 millioner kroner. Det er faktisk det samme tallet som vi budsjetterte med. At vi klarer å nå det, er veldig gledelig. Da vi satt opp budsjettet var vi veldig spent om vi ville klare å nå det, forteller Tande.

De gode omsetningstallene tyder på at folk i Bø har tatt imot bakeriet med åpne armer.

- Mye kan tyde på at det er et stort marked. Vi har mange forespørsler, både fra privatkunder og fra bedrifter. I tillegg er det mange som bruker kafeen. I starten var det bare to bord, men så utvidet vi med flere for å få bedre plass, forteller hun.

Vil ansatte flere

Tande er glad for at den gode starten til bedriften, men synes det er vanskelig å være for konkret med tanke på videre drift.

- Vi er såpass ferske og har ikke holdt på et år ennå. Derfor synes jeg det er vanskelig å ha veldig tydelige planer ennå. Vi er fortsatt i en fase der ting er i ferd med å etablere seg, sier hun.

Noen endringer er allerede bestemt. Blant annet er det aktuelt å ansette flere. I dag har Tande med seg en annen ansatt som jobber hundre prosent.

- I fjor sommer var det ekstra stor pågang, særlig fra turister som kommer kjørende forbi og ser at det er et bakeri her. I år kommer vi derfor til å hyre en person som går i hundre prosent stilling i sommerhalvåret. I tillegg vil vi ansette noen i en 50 prosentstilling resten av året, opplyser hun.

Dyre investeringer

Endringer i varesortimentet har det også nylig blitt, i form av surdeigsbrød. I dag er det først og fremst brød, boller, kaker og smørbrød som bedriften produserer. Mesterparten av råvarene, så langt det lar seg gjøre, kommer enten fra egen gård eller lokalsamfunnet for øvrig.

Å starte egen bedrift, og særlig en slik som krever mye spesialutstyr, kan være kostnadskrevende. Ifølge Tande ble det dyrere enn forventet.

- Innkjøpene vi har gjort iform av kjøkkenmaskiner er halve investeringen. To store bakerovner, eltemaskin og steamer, er helt nødvendig, men også kostnadskrevende, forteller hun.

Forretningsplan

En av nøkkelfaktorene for at Nybaka her blitt en suksess, tror Tande i stor grad handler om god og nøye planlegging i forkant.

- Man er nødt til å ha en god forretningsplan, noe vi hadde. Vi brukte et halvt år på å lage den og fikk mye hjelp underveis, både fra fabrikken Næringshagen, privatpersoner, kommunen og ellers folk vi kjenner, forklarer hun.

Innovasjon Norge bidro med en tredjedel av prosjektet, i tillegg til at lån og tilskudd fra kommunen. Resten er lånefinansiert. Når Tande ser tilbake på det knappe året bedriften har eksistert og samtidig blir bedt om å gi råd til andre som går med en grunder i magen, svarer hun:

- Vi visste vel egentlig ikke hva vi kastet oss ut, men heldigvis har det gått bra. I tillegg til å ha en god forretningsplan, er det viktig å spørre om hjelp når man trenger det. Er det noe du er usikker på eller ikke vet hvordan du skal angripe, spør om råd. Og der er kommunen et fint sted å starte. Og så må du være innstilt på å jobbe, mye.

Gjør Bø mer attraktivt

Selv om det første året har vært en ubetinget suksess, presiserer Tande at hun ikke blir rik på Nybaka.

- Jeg tar ut lønn fra aksjeselskapet og kan leve av det. Samtidig blir jeg ikke rik på dette. Timelønnen samsvarer ikke med alle arbeidstimene jeg legger ned.  Det blir lange dager og lite søvn. Noen ganger starter jeg å arbeide klokken fire om morgenen. Men det er verdt det. Blant annet fordi jeg føler at bedriften bidrar til å gjøre Bø mer attraktivt. Vi har skapet et tilbud som ikke fantes fra før og ikke minst har det blitt skapt arbeidsplasser. Det synes jeg er veldig givende, slår Jenny Tande fast.