- Han og familien stiller hele tiden opp for folket. Jeg er utrolig stolt over måten de fremtrer på, sier Ordfører i Bø, Sture Pedersen.

- Kongen er en sprek 80-åring som holder seg godt, fortsetter han.

Humoristisk og raus

Pedersen legger ikke skjul på at han er royalist på sin hals. I forbindelse med at Kong Harald fyller 80 år tirsdag, synes han det er på sin plass å uttrykke sin begeistring for jubilanten.

-Jeg har hatt gleden av å være tett på kongen ved flere anledninger.  Kong Harald er en raus og humoristisk mann som jeg setter stor pris på. Han er en samlende person som er veldig opptatt av at alle i Norge skal ha det godt, uansett bakgrunn, sier han.

Tjenestegjorde i Garden Folkefest for dronningen i Bø Med flagg, taler, sprudlevann, sang og musikk var det rene halleluja-stemningen under dronningens besøk onsdag.

Pedersens varme forhold til 80-åringen startet allerede for 42 år siden, da han tjenestegjorde i Garden.

-Da var det Kong Olav som var konge, og Harald var kronprins. Jeg hadde mange vakter utenfor slottet og var med å passe på dem. Så de har vært en del av hverdagen min store deler av livet, sier ordføreren.

Noe av det første ordføreren gjorde da han ble ordfører, var å investere i et stort bilde av kongeparet. Det ryktes også at hans begeistring for kongen og kongehuset er så stor, at han tar på seg blådressen hver gang kongen taler offentlig.

- Det er vel litt overdrevent. Men når han taler offentlig i større sammenhenger som for eksempel på nyttårsaften, så tar jeg på meg dress, ja. Jeg er veldig royalist, slår han fast.

Antirepublikaner

Dragningen mot kongehuset er så intens at han ikke ville høre snakk om at Norge bør bli republikk.

-Ikke nevn det ordet er du snill. Det finnes ingen alternativer slik jeg ser det.  Ikke med utgangspunktet i den måten kongeparet har fremstått på, understreker han.

Satire som omhandler monarkiet og særlig kongeparet, er også noe han tar avstand fra.

-Man skal ikke tulle med kongehuset. Det liker jeg absolutt ikke, slår han ettertrykkelig fast.

Markerer kongeparet lokalt

I forbindelse med at kongeparet har og blir, 80 år i 2017, har Pedersen planer om å få til en lokal markering.

- Siden det skal være en nasjonal markering i anledning 80-års jubilantene, har jeg spurt rådmannen om muligheten for å få til en kommunal markering parallelt med den nasjonale. Vi vil prøve å få til dette i forbindelse med at vi skal presentere det «nye» kommunehuset for innbyggerne, slår Sture Pedersen fast.

Vil ha kongen til Bø

Sist kongen var på besøk i Bø, var for to år siden. Pedersen har et sterkt ønske om at det skal skje igjen.

-Som ordfører har jeg et klart mål om at kongen skal komme til Bø igjen på offisielt besøk slik at befolkningen i Bø får møte ham og omvendt. Det håper jeg virkelig at vi kan få til, sier han.

Inkluderende og varm

En annen vesterålsroyalist er Hadsel-ordfører Siv Aasvik. Hun har møtt kongen ved flere anledninger og har bare godord å si om den folkekjære monarken.

- Jeg synes kongen vår er inkluderende og varm, det har jeg også skrevet i gratulasjonen til hans majestet. Talen til kongen der han sa "Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting" er etter min mening en av de viktigste talene i vår tid. Den bør være pensum i den norske skolen. Kongens tale har fått betydning også for mennesker i andre land, sier Aasvik.

- Toleranse og stolthet

En av styrken til både kongen og kongefamilien, ifølge Aasvik, er at de viser forståelse for at samfunnet stadig er i endring.

- Vi har en konge og kongefamilie som skjønner tiden vi lever i og som bidrar med toleranse, inkludering, stolthet og identitet. Kongen har bidratt til at det norske "Vi" har endret seg, i positiv retning . Det vises når oppslutningen om monarkiet er så stor som nå. Og som en liten tilleggskommentar om monarkiet , så tror jeg presidentvalget i USA vil gjøre oppslutningen om monarkiet enda større, slår Siv Aasvik fast.