Den familiedrevne stallen som er lokalisert på Mårsund, hadde et svært godt fjorår. De fire hestene som per i dag brukes til i travløp, kjørtetil sammen inn 377.00 kroner i premiepenger i fjor.

- Det er veldig bra for en amatørstall, sier John-Kjell Berg, som driver stallen sammen med kona Bente og dattera Lena Mari.

- Fjoråret var vårt beste år noen gang, sier Bente.

Nærmer seg amatørtoppen

Ifølge John-Kjell Berg er travsport en voksende idrett i Norge og det finnes det en rekke amatørstaller rundt i landet som har travhester.

- Her til lands er det mange amatørstaller som driver med trav. Vår stall var blant de 18-19 amatørstallene som kjørte inn mest penger i fjor, noe som er veldig bra, sier Berg.

- Det finnes amatørstaller her til lands som har hentet hjem premiepenger på flere millioner i løpet av et år. Men de konkurrerer mye i utlandet, særlig i Frankrike, der det er mer penger å hente, legger han til.

Innbringende hest

Stallens mest innbringende hest, Shocking Icon, ble kjøpt inn i fjor. Den firbeinte skapningen regnes for å være i en egen klasse.

- Scocking Icon er vår beste hest og en av de beste i landsdelen, forteller Lena Mari Berg.

- Han er en toppidrettsutøver som krever mye stell. Og selvsagt er det mye trening involvert, understreker John-Kjell Berg.

Krever mye trening

Hestene i Stall Mårsund konkurrerer mest i hovedsak i Harstad og innenfor disiplinene V75, V65 og V5.

Selv om arbeidet og driften av stallen først og fremst er et hobbyprosjekt, er det et tidkrevende prosjekt.

- Å holde travhester krever regelmessig trening. Hestene må ha riktig for og ellers mye stell og pleie. Det er viktig at de har det best mulig. For har de ikke det, presterer de ikke, forteller Lena Berg.

- Dersom en hest er trist kan du se det på øynene, supplerer pappa Kjell.

1,5 millioners utstyr

Å holde i gang en stall krever ikke bare hester. Mye og riktig utstyr er også nødvendighet. Når man tar en runde rundt i stallen, som naturligvis er lokalisert på Mårsund i Bø, får man øyne på mye. Langs ene veggen henger en rekke hestesko, mens det i et siderom er det stablet mange sadler. Ved inngangen til stallen er en hestevogn festet til veggen.

- Vi har nok utstyr her for 1,5 millioner kroner. Det koster å drive stall, opplyser John-Kjell.

En utfordring de fleste nok forbinder med menneskelige idrettsutøvere, men som også skjer med hester, er at muskulaturen kan læse seg. Da må det kiropraktor til for å få bukt med problemene.

- Låsninger er ikke uvanlig. Husk på at hestene bruker musklene mye og da kan det bli slitasje, sier John-Kjell Berg.

-Ikke hvem som helst

Med såpass mange hester og fine forhold, skulle man kanskje tro at Stall Mårsund kan utvide virksomheten til å inkludere rideundervisning og lignende kursvirksomhet.

- Dette er profesjonelle hester som ikke kan håndteres av hvem som helst. Du skal ha mye kunnskap og erfaring for å ri dem, sier Lena Mari Berg.

Liten idrett

Interessen for travsport i Norge er som nevnt voksende. Likevel er det en liten idrett sammenlignet med hva som er tilfellet i andre land, der travsport er mye større i omfang. Men selv om travsportinteressen ikke er all verden i verken Norge eller Vesterålen, forteller familien Berg at mange i lokalmiljøet er interessert i hvordan de går med hestene.

- Vi blir stadig stoppet på butikken der folk spør oss om hvordan det har gått med hestene i ulike travløp. Det synes vi bare er hyggelig, sier Bente Berg.

Hva er så målet og planene for Stall Mårsund i inneværende år?

- Vi fortsetter som vi har gjort og har som mål at hestene våre skal gjøre det så bra som mulig, slår John-Kjell Berg fast.

Se bildegalleri fra Stall Mårsund øverst i saken. Klikk på pilen til høyre for å bla fremover.