- Vi hadde kommunikasjonsproblemer inne i tunnelen. Det kommer av at nødsambandet ikke fungerte, og det må vi gjøre noe med, sier brannsjef i Bø kommune, Torfinn Johnsen.

Øvelsen var en samøvelse mellom brannvesenet i Bø og Øksnes, politi, ambulanse, entreprenør og Statens vegvesen. To bilvrak ble satt fyr på for å skape realistisk røyk. I tillegg inkluderte øvelsen å hente skadde og omkomne ut fra tunellen.

- Må finne andre løsninger

Johnsen forteller at nødnettet i utgangspunktet er veldig bra, men påpeker at det hjelper lite når dekningen i tunnelen er dårlig.

- Vi hadde rett og slett problemer med å kommunisere inne i tunnelen, noe som ikke er overraskende med tanke på at det ikke er dekning i tunnelen. Vi må derfor finne andre løsninger, noe vi jobber med. Blant annet har vi planer om å kjøre en egen øvelse som bare går på samband, utdyper Johnsen.

Stort vindtrykk

En annen utfordring som kom til syne under øvelsen, var stort vindtrykk på begge tunnelåpningene. Det førte til røykestopp i ene enden.

- Fordi vinden trakk gjennom tunnelen fra Øksnes til Bø, ble det fryktelig røykfylt for brannvesenet i Bø. Det ble vanskelig å komme seg inn i tunnelen. Under normale omstendigheter, når det er vestlig vær, trekker nordavinden andre veien. Men nå kom det trykk på begge tunnelåpningene, forteller Johnsen.

Ingen utfordrende tunnel Arrangerer brannøvelse i tunnel

Samtidig understreker at han utfordringene de møtte i forbindelse med øvelsen, ikke kom som julekvelden på kjerringa.

- Særlig det med nødnettet var noe vi var forberedt på og vi fikk avdekket problemer vi var klar over, sier han.

På spørsmål om Ryggedalstunnelen er en ekstra utfordrende tunell å jobbe i, svarer Johnsen.

- Den er ikke mer krevende enn andre tunneler. Men utfordringen er at i andre tunneler har du ventilasjonsanlegg som kan fjerne røyken på trekksiden slik at den går raskere ut av tunnelen, sier han.

For mye mannskap

Kjell Agnar Mikalsen jobber som brannvernleder og er hyret inn av Statens vegvesen. Han var til stede under øvelsen i Ryggedalstunnelen og forteller at det var en stor øvelse med mye mannskap, kanskje for mange.

- Fra Myre var det ikke mindre enn 25 brannmenn. Det er veldig mye personell. Utfordringen ble derfor at mens de som var i frontlinja fikk mye å gjøre, var det ikke tilsvarende å henge fingrene i for de som opererte litt lenger bak. Vi kommer derfor til å legge opp neste øvelse annerledes der bare halve styrken til de ulike brannmannskapene deltar samtidig. På den måten blir det nok oppgaver til alle, forklarer han.

- Veldig fornøyd

Mikalsen bekrefter at nødsambandet ikke fungerte optimalt under øvelsen. Han tror det også handler litt om erfaring.

- Brannetetane har nok brukt det en del i husbranner, men å nå ut til fagsentraler er litt annerledes. Men i så måte var dette god øving for å lære seg muligheter og begrensninger når det gjelder nødsambandet, sier han.

Totalt sett er Mikalsen fornøyd med øvelsen i Ryggedalstunnelen.

- Jeg er veldig fornøyd. Det ble lagt godt til rette for at nødetatene kunne gjøre det de skulle og fikk øve fullt ut. Nå tar vi med oss det som ikke fungerte og skal jobbe for å rette opp manglene til neste øvelse, slår han fast.