På tur ut fra Straumsjøen tirsdag morgen, kanskje et par kilometer fra land, fikk mannskapet om bord snurrevadbåten «Skarholmen» se noe som bevegde seg i overflaten. Det var vindstille, de hadde sola i ryggen – og så godt.

– Vi gikk nærmere, og så da at det var markellstørje. Det kunne ikke være noe annet, sier skipper Kjell Klausen til VOL.

Uvanlig syn

Fiskeribladet omtalte saken først. Makrellstørje, også kalt blåfinnet tunfisk, er den aller største beinfisken vi har. Den kan bli tre meter lang og 500 klio. Å observere størje så langt nord på denne tiden av året er ikke vanlig. Klausen ringte derfor Havforskningsinstituttet for å fortelle om observasjonen.

– Dette er en historisk observasjon i norske farvann så langt tilbake som vi har observasjoner. Det er ikke, som vi vet, observert makrellstørje vinterstid her før. Det er ganske spesielt, sier havforsker Leif Nøttestad til Fiskeribladet.

Normalt skal størjen være i varmere strøk for å gyte på denne tiden av året, og kommer til kysten av Norge for å beite på sommerstid.

God fart

Mannskapet på «Skarholmen» har sett størje flere ganger tidligere på fiske i Nordsjøen, og de er sikre i sin sak. Klausen sier at det var et stort flak, han anslår at så mye som 30 størjer var oppe samtidig.

Stimen hadde god fart, rundt syv knop, mener Klausen. Ingen tenkte på å dra opp mobilen for å ta bilder.

– Vi sto i styrhuset og tok frem kikkerten, forteller Klausen og ler.

– Vi har også snakket med en annen båt, som mener han så det samme flaket i går, i nærheten av Værøya, forteller Klausen. «Skarholmen» ligger nå utenfor Bø og fisker skrei.

Fakta makrellstørje:

(Kilde: Havforskningsinstituttet)

- Makrellstørje, også kalt størje og blåfinnet tunfisk, er en fisk i makrellfamilien.

- Det er den aller største tunfiskarten og beinfisken på kloden, og er utbredt over hele Nord­Atlanteren og Middelhavet.

- Den kan bli mer enn 3 meter lang, veie godt over 500 kg.

- Størja kan svømme 70 km/t, krysse Atlanterhavet på 50 dager og dykke ned til 500-1000 m dyp basert på merkeforsøk.

- Den østlige markrellstørja gyter om våren i mai-juni, primært på tre gytelokaliteter i Middelhavet. Siden legger størja ut på næringsvandring i Middelhavet og Atlanterhavet.

- Makrellstørjen er en veldig god og svært ettertraktet matfisk og har stor økonomisk betydning i sine viktigste utbredelsesområder. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner.