– Jeg synes ikke forslaget om å avvikle trålerplikten er særlig smart og klarer heller ikke å se noen god grunn for å gjøre det, sier Olsen til VOL.

Dyre kvoter – Dette er vår tids trollfjordslag Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik mener regjeringens forslag om å avvikle pliktsystemet er en krigserklæring. – Dette var det verste som kunne skje, sier ordføreren.

Tidligere har han hatt både tillitt til og tro på fiskeriminister Per Sandberg, men ikke nå lenger.

– Fiskeripolitikken har utviklet seg på en rar måte de seinere årene. Kvotene er jo omsettelige og omsettelige kvoter er nærmest som børspapirer å regne i dag. De er dyre å skaffe seg. Bygger du deg en 15 meters båt og skal ha kvote, er kvoten mye dyrere enn båten. Jeg tror ikke at avviklingsforslaget er særlig bra for rekrutteringen til yrket, sier han.

– Kan ødelegge lokalsamfunn Freiberg ordknapp om pliktmeldingen: – Pliktsystemet har i liten grad fungert etter hensikten Som ordfører i Hadsel kjempet Kjell-Børge Freiberg mot en endring av pliktsystemet innen fiskeribransjen. Når hans eget parti nå vil fjerne systemet, er han litt mer diplomatisk.

Olsen mener at avviklingen av kvotesystemet kan bidra til å ødelegge lokalsamfunn. Et eksempel han trekker frem, er Melbu, som han frykter kan bli særlig rammet.

– Melbu er bygget opp av fisk som er basert på Røkkes salg til Lerøy. Jeg tror ikke det stedet kan overleve uten tilgang til det råstoffet trålerne har stått for. Alle har sett at Melbu blir kraftig nedbygd etter at Røkke har drevet med sin politikk. Om ikke Melbu dør ut, så vil fiskeindustrien der gjøre det når de ikke får tak i råstoffet de skal ha, utdyper han.

Mange arbeidsplasser Regjeringen vil avvikle alle trålerpliktene Regjeringen vil oppheve pliktsystemet i fiskerinæringen. Aktivitetsplikten avvikles mot en tvangsmessig avkorting på 20 prosent av relevante torskekvoter.

Når det gjelder hans egen kommune, Bø, understreker Olsen at utviklingen vil være mindre dramatisk.

– Samtidig er det merkelig å se på Bø i dag. Bø var jo et samfunn med mange arbeidsplasser. Industrien på land hadde mer enn 400 arbeidsplasser som var basert på råstoff. Det var et livskraftig og svært industrisamfunn, om enn i mindre målestokk. Arbeidsplassene er grunnlaget for folk som bor både her eller andre steder. Når de forsvinner, dør samfunn ut, noe som er en naturlig utvikling av politikken som føres, sier han.

– Vi må hegne om pliktsamfunnet, som er til kystens beste, fortsetter han.

Skuffet Forskningsinstituttet Nofima om avvikling av trålerpliktene: «Melbu muligens mest utsatt ved en nedleggelse» I et notat vedlagt regjeringens stortingsmelding om avvikling av trålerpliktene, skriver forskningsinstituttet Nofima at Melbu trolig er mest utsatt ved en nedleggelse av filetanlegg.

Olsen legger ikke skjul på at han er skuffet over regjeringens Nord Norge-politikk.

– De har forhandlet vekk oljen og bygger ned Forsvaret i hele landsdelen.  Nå ser det ut til at de skal rasere fiskeriene. Det kan virke som hensikten er å tilfredsstille andre enn de som bor i nord. Jeg synes ikke denne Regjeringa har vært snill med Nord-Norge, sier Olsen.

Bekymret De ansatte på Melbu: – Dette er et slag i trynet De ansatte ved Norway Seafoods' anlegg på Melbu frykter nok en gang for fremtida si etter at regjeringen fredag la frem forslag om å avvikle pliktsystemet.

Han er heller ikke begeistret for at regjeringen tar æren for at landsdelen nå går veldig bra.

– Jeg synes at de kunne bidratt mer til å skape nye arbeidsplasser i stedet for å gjøre det motsatte, sier Olsen.

På spørsmål om hva synes om å være del av et parti som sitter i regjering og har ansvaret for flere ting han er motstander av, svarer han:

– Politikk kan være noe dritt av og til. Men når man er i koalisjon handler det om å ta og gi, enten man vil eller ikke. Men akkurat nå så er jeg bekymret for landsdelen, slår Atle Olsen fast.