- Fjoråret var et tungt år for oss, ettersom vi destruerte mye fisk for å unngå spredning av ILA i 2015. Nå kan vi omsider slakte fisk igjen. Det er ni måneder siden sist, forteller daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner, Eva Kristoffersen, til VOL.

Høye inntekter

Da VOL er på besøk i Jennskaret der familiebedriften holder til, har 20 personer slaktet til sammen 40 tonn i løpet av dagen. Går alt etter planen er målet å slakte 6000 tonn de kommende månedene. Sist det ble slaktet fisk hos Egil Kristoffersen & Sønner var 1. juli.

- Det betyr ni måneder uten inntekt. Det er selvsagt av stor betydning at vi har hatt stopp i ni måneder. Men vi har solid egenkapital og tåler en periode med lavere inntekter fordi vi har vært nøysomme og ikke overinvestert i tidligere år. Hadde vi hatt full drift i disse ni månedene ville selvsagt resultatet sett mye bedre ut. Men når vi ikke har noen fisk å slakte, så blir det sånn, sier hun.

Strenge rutiner

Slaktning av laks innebærer strenge rutiner. Det er regulert av akvakulturforskriften og følges av Mattilsynet. Regelverket krever at slakteriene bruker etiske forsvarlige bedøvelses- og avlivingsmetoder.

- Laksen skal ikke kjenne smerte eller ubehag. I tillegg stilles det strenge krav til hygiene. Det er full nedvasking etter slaktning hver dag. Det skal gjøres grundig og tar nesten like lang tid som selve slaktningen, sier hun.

Egil Kristoffersen & Sønner eksporterer laks til hele verden.

- I fjor eksporterte vi av naturlige årsaker til færre land, men vanligvis ligger vi på mer enn 40 land. Eksporten går til alle kontinenter, med unntak av Oseania, sier hun.

Vil levere gode produkter

Oppdrett er biologisk produksjon. Naturen kan være uforutsigbar. Kristoffersen synes derfor det er vanskelig å spå om fremtiden, men noen mål er likevel skrevet i stein.

- Det er ikke alle forhold vi rår over i denne bransjen, så vi må uansett ruste oss for det som kommer. Intensjonen vår er hele tide å levere gode produkter. På det mer konkrete plan er målet flere lokaliteter slik at vi kan brakklegge mere optimalt og drive enda mer miljøvennlig. I den saken er vi avhengig av hva som blir bestemt i forbindelse med arealplanen, sier Kristoffersen.

Smolt og matfiskproduksjon

I tillegg til slaktervirksomheten, produserer Egil Kristoffersen & Sønner AS smolt og matfisk. Selskapet har seks konsesjoner for oppdrett av laks på til sammen 4680 tonn maksimalt tillatt biomasse. Settefiskanlegget har tillatelse til å produsere seks millioner smolt, og har anledning til å produsere stor smolt på opptil 500 gram.