Ellen Marie Hansteensen

- Prosjektet kommer til å ta to år å gjennomføre. Utvidingsplanene har lagt på trappene hele tiden og nå mener jeg at tiden er moden for å starte, sier Hansteensen til VOL.

Er avhengig av tilskudd Næringsprisen til økologisk reiselivsbedrift i Bø: – Opplever denne som en oppmuntring til reiselivet ytterst i Vesterålen Ellen Marie Hansteensen på Litløy fyr får årets næringspris for kvinner, fra Nordland fylkeskommune.

De siste årene har tallet på besøkende til fyret økt jevnt og trutt, som er hovedårsaken til at Hansteensen mener tiden er moden for å gå i gang. Men det kommer til å koste. Hun har foreløpig skissert med at prosjektet vil koste rundt åtte millioner kroner.

- Men for at dette skal gjennomføres er jeg avhengig av tilskudd. Jeg er i dialog med både Innovasjon Norge og en banker og håper at dette skal løse seg, men det tar nok noen måneder, forteller hun.

- Og dersom det er noen som ønsker å investere, både med tanke på eget bruk eller ansatte, er de velkomne til å ta kontakt, legger hun til.

Ruster opp fyrtårnet

Selve innholdet i utbyggingsplanene består av flere elementer. I første rekke er planen å sette i stand fyrtårnet.

- Jeg har noe fått støtte til det prosjektet, fra kulturminnefondet og UNI-stiftelsen. Planen er at det skal leies ut til en til to personer. Det vil være det eneste fyrtårnet i Norge hvor det vil være mulig å bo og blir i så måte noe veldig eksklusivt, sier hun.

Kultur- og seminarhus - Et slikt bidrag betyr mye Ellen Marie Hansteensen er jublende glad for 100 00,- i støtte fra UNI. Men mangler fortsatt 1,1 millioner for å sette Litløy fyr i stand. Kommer hun i mål vil hun lage suite i toppen av fyret.

I forbindelse med prosjektet skal det også bygge det helt nytt bygg, som skal fungere som kultur- og seminarhus.

- Der kan vi for eksempel ha kurs og små konserter. Jeg ønsker å lage omgjøre kjelleren i hovedhuset til kjøkken og restaurant. Da kan vi også ta mot gjester på dagtid som kan komme for å spise lunsj, få med seg en utstilling og ellers oppleve all historien som finnes her, forklarer hun.

Et av formålet med utbyggingen er å tilby flere overnattingsplasser. I dag finnes det bare to dobbeltrom som til sammen huser fire personer.

- Det nye tilbudet vil innebære plass til ti personer, noe som gir over dobbelt så stor overnattingskapasitet, sier hun.

Må tilsette folk Der noen faktisk bor Ellen Marie Hansteensen viser i kveld frem Litløy fyr, på NRK1.

I forbindelse med nye planer og ny virksomhet, presiserer Hansteensen at det vil bli nødvendig å tilsette folk i faste stillinger.

- Det vil være nødvendig for å gjennomføre prosjektet og for at Litløy fyr skal være helårsåpent. Til nå har jeg hatt god hjelp fra dugnadsgjester, men det nye prosjektet krever både folk som lager mat, kjører båten og som står for rengjøringen. Sistnevnte oppgave er veldig viktig for en overnattingsbedrift, presiserer Hansteensen.

Planen er som nevnt at de utvidelsen skal gjennomføres i løpet av to år. Men det stopper ikke nødvendigvis der. Planen er å utvide ytterligere.

- Jeg har en masterplan, men det gjenstår å se om det går greit å gjennomføre første fase. Dersom det ikke gjør det, går det an å si at det ikke blir noe mer enn det, sier hun.

Dyrt sted å drive

Ifølge Halstenseen er prosjektet med å utvide fyret krevende, først og fremst på grunn av infrastrukturen.

- Dette er en dyr og utfordrende plass å drive. Den ligger ut i havet og jeg må selv stå for all transporten frem og tilbake. I tillegg ligger anlegget i en steinrøys. Det er ikke like enkelt å komme til med maskiner der, så det kan hende man må ty til helikopter. Men driften de siste årene har vist at folk er villige til å betale for dette, sier hun.

Redusert aktivitet

Hansteensen understreker at turistaktiviteten på Litløy fyr blir svært redusert de neste to årene.

- Jeg må ligge lavt, til første fase er ferdig. Derfor blir det lite aktivitet fremover. Det kommer til å være et tilbud til forfattere som ønsker å være på fyret en måned av gangen, men ikke noe videre utover det.  Det vil være for krevende å ha full drift ved siden av arbeidet med utvidelsen, slår Ellen Marie Hansteensen fast.