Som VOL skrev tirsdag måtte brannvesenet i Øksnes sist lørdag rykke ut da en person i Bø trengte umiddelbar medisinsk hjelp.

Alle ambulanser i området var opptatt, og brannkorpset i Øksnes var nærmeste ressurs.

Dette fordi de er tilknyttet en avtale gjennom Norsk Luftambulanse som heter «Mens Du Venter På Ambulansen», hvor brannmannskaper trenes til å ta vare på pasienter til medisinsk hjelp når frem. Gjennom denne avtalen er de utstyrt med hjertestarter, oksygen og annet førstehjelpsutstyr.

Denne avtalen er ikke brannvesenet i Bø en del av.

– Synes lite om

Brannmester Torfinn R. Johnsen i Bø, sier til VOL at han er lite er fornøyd med at en bøfjerding i helga var prisgitt brannvesenet i Øksnes for hjelp fordi ambulansene i området var opptatt.

– Det synes jeg ikke noe om. Jeg ønsker en bedre beredskap for innbyggerne i Bø enn det de får nå, sier han.

Brannvesenet i Bø har på eget initiativ skaffet seg hjertestarter, og bistår i helseoppdrag når de blir tilkalt.

– Ved å være en del av denne avtalen med Norsk Luftambulanse, som de er i Øksnes, blir brannvesenet tilkalt direkte fra 110 eller 113, og man er en ressurs for dem. Slik situasjonen er i Bø nå må ambulansen be oss om bistand om de trenger hjelp, og du får en forsinkelse, sier Johnsen.

– Statens ansvar, ikke kommunens

Avgjørelsen om ikke å inngå avtalen med Norsk Luftambulanse ble tatt for et par år siden da Åsa Elvik satt som rådmann i kommunen. Hun forteller om vurderingen som da ble gjort:

– Dette var på et tidspunkt hvor ambulanseberedskapen i Vesterålen ble foreslått redusert, og vi så at en slik avtale kunne føre til et økt press på brann og redning. Det ble feil for oss at det som egentlig er statens ansvar skulle plasseres hos kommunen og brannvesenet. Derfor tok vi den avgjørelsen, sier Elvik.

– Kostnader var aldri en del av vurderingen, sier hun.

Brannvesenet i Øksnes sier til VOL at de hittil i år har rykket ut på 11 helseoppdrag. I hele fjor var de på fire. Brannsjef Ken Ivan Reinholdtsen mener dette har en klar sammenheng med at Nordlandssykehuset tok én av regionens ambulanser ut av drift fra nyttår.

Elvik satt i styret i Nordlandssykehuset da avgjørelsen om ny ambulanseplan og kutt i ambulanseberedskapen ble vedtatt i 2015, men støttet ikke vedtaket som flertallet i styret da gikk inn for.

Vil vurdere på nytt

Nåværende rådmann i Bø, Gundar Jakobsen, sier til VOL at han med den situasjonen som er nå vil gjøre en ny vurdering av avtalen med Norsk Luftambulanse, som vil kunne tilføre brannvesenet i kommunen mer kompetanse og utstyr.

Men han understreker at ansvaret for beredskapen ligger hos helseforetaket.

– Dette er et nytt eksempel på at ambulanseberedskapen er for dårlig, noe som er en generell bekymring i hele Vesterålen. Kommunene skal selvfølgelig hjelpe til så godt de kan, men vi kan ikke erstatte det ansvaret og den beredskapen helseforetaket skal ha. Det vi skal bidra med skal være et supplement, sier han.

VOL har bedt om et intervju med Nordlandssykehuset, som sier de ikke har mulighet til å kommentere saken før etter påske.