Fred Tore Fagereng og Jenny Johnsen Tande vurderer å bygge nytt fjøs på Fjærvoll i Bø. Fjøset skal stå på Fagerengs familiegård, som paret skal overta. Tande har forpaktet familiegården siden 2015.

Fagereng eier og driver gården Austergården på Lynghaugen, som han kjøpte i 2007.

Vil kjøpe familiegården

I søknaden om næringslån i Bø kommune kommer det frem at paret søker om 500.000 kroner til kjøp av familiegården på Fjærvoll, og bygging av nytt løsdriftsfjøs med melkerobot. De vil videre samle all melkeproduksjon på Fjærvoll, samt øke besetninga. Husdyrdrifta i fjøset på Lynghaugen skal avvikles, og dagens løsdriftsfjøs på Fjærvoll brukes til kalver og kviger.

Søkerne disponerer i dag melkekvoter på nesten 400.000 liter.

– Søker framholder at investeringa vil kunne føre til forbedra dyrevelferd og mindre arbeidskrevende husdyrdrift. Søkerne ønsker også å gjennomføre investeringa for å sikre sysselsetting og normal lønnsinntekt, heter det i sakspapirene til formannskapet.

Økonomi

Det er beregnet at investeringskostnadene for nytt fjøs vil beløpe seg på 5,9 millioner kroner. I tillegg kommer 2 millioner kroner til kjøp av familiegården, totalt 7,9 millioner kroner.

De vil finansiere prosjektet med et tilskudd på nesten 1,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge, som de har søkt om, næringslån på 500.000 kroner fra Bø kommune, samt banklån på resterende sum.

– Driftsplanen viser at selv om bygging av fjøs isolert sett er ei stor investering, kan det forventes at driftsoverskuddet vil øke fra 550.000 kroner i 2017 til 1,4 millioner kroner i 2023.

Vurdering

Rådmannen vurderer at søknaden er i tråd med formålet til Strategisk Næringsfond. Det er ikke lagt inn egenkapital, men ifølge søker vil banken akseptere et eventuelt tilskudd fra Innovasjon Norge som egenkapital.

Rådmannen anbefaler politikerne å innvilge lånet til gårdsprosjektet.

Bø formannskap skal avgjøre saken torsdag. Paret ønsker ikke å kommentere saken før den er politisk behandlet. Saken skal sluttbehandles i kommunestyret 11. mai.