– Store deler av Bøs befolkning har god bredbånd-dekning, men det er en del personer som bor i områder der det ikke er så god dekning. Den store utfordringen er hvordan vi skal få dette til, sier Sture Pedersen, ordfører i Bø.

I en rapport om mobil- og bredbåndsdekningen i kommunen, som er utarbeidet av tidligere næringssjef Arne Osnes, står det at Vesterålskraft har beregnet at det vil koste 80 millioner kroner å bygge fiber til alle områder i Bø som ikke har det i dag.

I disse områdene har Vesterålskraft 832 kunder, og kostnaden per kunde vil bli svært høy.

–  I realiteten er det ikke økonomisk mulig å bygge fiber til alle områdene. Dersom det er vilje å bygge ut ett enkelt område, synes strekningen Forøy/Fjærvoll med Lynghaugen/Hole å være et mulig valg. Men kostnadene blir høye, heter det i rapporten.

Dugnad kan være et alternativ til å få kostnadene ned.

- Svært uheldig

Gøril Karlsen (SV) synes deler av rapporten av nedslående lesning, og stilte spørsmålet; hva gjør vi nå?

– Jeg forstår ikke at det skal være så dyrt. Er det snakk om fiber i lufta eller i bakken? Fiber er i særklasse den beste løsningen, og det er det vi må prøve å få til, sa hun.

Britt Unni Willumsen (Venstre) mener strekningen mellom Steine og Straume er særlig prekær. Den må det gjøres noe med.

– Der er det et tydelig hull i dekninga, noe som er svært uheldig. Det bor mange barn i området.  Disse må kjøres et annet sted for å få gjort skolearbeid. Når det gjelder infrastruktur burde vi hatt nasjonale mål som vi følger. Nettilgang er i dag er like selvfølgelig som vei- og vanntilgang, sa hun.

- Må lage søknad

Ordfører Sture Pedersen syntes at bredbåndsdekningen er en svært viktig, men utfordrende sak.

– Det er rift om midlene. Vi har flere områder som ikke er bygd ut, inkludert Hovden og Nykvåg, der det aldri har vært god nok dekning.

Han er ikke tvil om at saken må opp på politisk nivå.

– Vi må prøve å få lagt inn føringer på at dette er viktig. Da er det naturlig å starte med en søknad for å få statlige midler. Staten har en pott på 120 millioner kroner som går til bredbåndsdekning i helet landet. Det er ikke store summer, men det er litt. Vi må finne ut hvilket område vi skal prioritere og få en konkret sak til behandling. Kanskje det kan bli aktuelt med et spleiselag mellom kommune, utbygger og stat, sier han.

Ordføreren sier at han ikke utelukker at det kan bli billigere å bygge ut bredbåndet enn hva kalkylene til Vesterålskraft tilsier.

– Det må vi se på. Men dersom private aktører går i hop og legger penger i potten, kan det tenkes at man kan finne en rimeligere løsning, sier han.

- Vil ikke være lønnsomt

I rapporten blir det anbefalt at kommunen er svært tilbakeholden med nye planer for utbygging av mobil- og bredbåndsnett i Bø, og at kommunen lager en prioriteringsliste.

– Vi kan ikke bruke penger på å bygge ut et område der det bare er ti personer som vil ha fiber. Det vil ikke være lønnsomt. Vi må heller finne ut hvor det er mest prekært. Men dette er en prosess vi må ta ettappevis. Vi er totalt avhengig av samarbeidspartnere. Vi kan ikke gjøre dette alene.  Et alternativ kan for eksempel være å gå i dialog med bedrifter, sier Pedersen.

Sier nei til fiber

Pedersen er forundret over at bare 50 prosent av innbyggerne i kommunen som har fått tilbud om fiber fra Vesterålskraft, har sagt ja.

– Det overrasker meg litt. Hvorfor det er slik vet jeg ikke, men det er i alle fall noe vi bør ta en runde på for å finne svar på, sier han.

Den mest gjennomførbare løsningen for å dekke alle områder med behov, er ifølge rapporten utbygging av radiosendere.

– Utbygging ved radiosendere kan ved gitte forutsetninger være det løsningsalternativet som gir dekning for flest områder til lavest kostnad, heter det i rapporten.

Et enstemmig formannskapet tok forøvrig rapporten til orientering.