– Nå har jeg omtrent 65 hester på kundelisten i Vesterålen og Harstad. Det er mye mer enn jeg har hatt i Finland, sier Jussi Santala.

VOL har hatt turen til Bjørkengen gård, der Santala for anledningen skal ta av skoene på en hest og derette rense hovene. Han har med seg en rekke spesialverktøyer, som kan kan ligne på standard verktøy mange har i kjellerboden.

- Denne tanga, for eksempel, koster mellom 3.000 og 4.000 kroner. Alt verktøyet er spesiallaget, forteller 38-åringen, og holder frem en lang, glinsende tang.

Grundig utdanning

En hovslager er spesialist på hestens hover og må ha gode kunnskaper om dyrets anatomi, fysiologi og biomekanikk.

I Norge består utdannelsen til hovslager av ett to års skoleløp, i tillegg til to års læretid ved en bedrift.  Selv er Santala utdannet hovslager, eller Certified Euro-Farrier, som det offisielt heter, som er en videregående opplæring.

Selv om hovslager langt fra er en vanlig profesjon, er det atskillig flere av dem i hjemlandet enn i Norge og dermed større rift om jobbene.

- I Finland er det faktisk ganske mange som driver med det og dermed er det ikke så mange oppdrag å få, sier han.

Glad i hester

Santala, som for øvrig er født og oppvokst i byen Iitti, ikke langt fra Lahti, synes det er vanskelig å gi et utfyllende svar på hvorfor han nettopp ble hovslager, men presiserer at det handler om interessen for hester.

- Jeg har alltid vært glad i hester. Det er fascinerende dyr. Dessuten er det en jobb med mye variasjon der man lærer noe nytt hver dag, sier han.

Å være hovslager er derimot ikke alltid like enkelt. Noen hester kan slå seg vrange og gjøre jobben svært utfordrende.

– Vanligvis tar det en halv time å sko en hest, men det kan også ta mye lengre tid. I et tilfelle har jeg brukt opp mot tre timer. Da var hesten veldig urolig og gjorde det ekstra vanskelig, men jeg ble ferdig til slutt, forteller han.

- Det har også skjedd at jeg har blitt skadet noen ganger. Du vet, hester kan sparke hardt, smiler han.

Renser hovene

Da Sortlandsavisa er på besøk i stallen, bruker finnen omtrent en halvtime på å ta av alle fire hesteskoene, som inkluderte rensing av hovene. Det gjøres ved at han stiller seg tett inntil hesten og løfter forsiktig opp hestens fot, som han plasserer mellom bena.

På den måten får han god tilgang til hoven. Hesten var litt urolig i starten, men roet seg raskt ned og samarbeidet etter hvert godt med hovslageren.

- Nå skal hun gå uten sko i noen dager før hun får på nye, sier han etter at arbeidet er ferdigstilt.

Tøft for ryggen

Santala har nok å henge fingrene i etter at han kom til Bø. Oppdragene står i kø, både her og i Hålogaland for øvrig. Han synes det er artig at timeplanen stadig er fullbooket.

Samtidig understreker han at det slett ikke er noe avslappende yrke. Tidvis kan det være svært fysisk krevende og går særlig ut over ryggen.

- En hovslager må bøye seg veldig mye, noe som kjennes i ryggen. Dersom du har ryggproblemer er nok ikke dette et passende yrke. Det er faktisk viktig å ha en forholdvis god helse når man lever av å sko hester, sier han.

Fem barn

Da Santala ankom Bø og Mårsund, var det slett ikke alene. Med på flyttelasset fulgte kona og fem barn i alderen to til 17 år.

Hvor lenge han og familien blir boende i Vesterålen er høyst usikkert. I første omgang blir det værende til begynnelsen av august.

– Jeg liker meg godt her og blir gjerne. Det er stille, rolig og flott natur. Men familien min har også noe de skulle sagt. De er glade i byliv, noe det ikke er så mye av i Mårsund, så vi får se, smiler han.

-Utrolig positivt

Hesteeier og driver av Bjørkengen Gård, Tiu Similä, skryter av Santalas kompetanse og håper inderlig at han blir værende i Bø i og Vesterålen.

– Det er utrolig positivt at Vesterålen har fått en så dyktig hovslager. Jussi sitter på veldig mye kunnskap, også utover det som har med det tekniske å gjøre. Han kan også veldig mye om hester og deres bevegelse, sier hun.

Ifølge Similä er hovslagere en mangelvare i både Vesterålen og Nord-Norge.

– Vanligvis bruker jeg hovslagere fra Bodø, men det er ikke bare enkelt. Det tar ofte seks-syv uker før de har anledning til å komme. Dersom en hest for eksempel mister en sko, kan de risikere å måtte gå lang tid uten sko før hovslageren kan komme. Det er ikke bra. At vi nå har en hovslager som faktisk bor her, er fantastisk. Jeg håper virkelig at han blir værende, slår Tiu Similä fast.