VOL skriver torsdag at Sp-politiker John Danielsen i Øksnes langer ut mot kystfiskekvoteordningen, som gir fiskere i åpen gruppe i samiske kommuner mulighet til å fiske et ekstra torskekvantum. Det garanterte tillegget er på 16 tonn, i mars ble tillegget økt med 10 tonn.

Utnyttet

Leder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Jan Fredriksen fra Bø, er enig med Danielsen, og sier at hele ordningen bør avvikles.

– Det er en forferdelig urettferdig ordning. Hadde dette vært en ordning som kun kom samene som urfolk til gode hadde det vært greit, men i dag er det ikke slik, sier han.

Fiskarlagslederen sier ordningen helt klart blir utnyttet.

– For noen år siden var det bare en liten del av kvantumet som ble fisket opp. Nå er den oppfisket. Vi ser at mange fiskere i lukket gruppe selger sine fartøykvoter for så å få fiske like mye i åpen gruppe. Vi opplever fiktive flyttinger, og vi har mange islendinger som kommer til landsdelen og bosetter seg i disse områdene, og får tilgang til disse tiltakskvotene. Det kan skje mye på turen over havet fra Island, men samer, det blir de ikke, sier Fredriksen.

Lite rettferdig

I likhet med Danielsen finner han ordningen lite rettferdig.

– Ordningen setter fiskerne opp mot hverandre. Bor du på den ene siden av Tysfjorden får du en type kvoter, på den andre siden av fjorden får du langt mer. Dette kun på grunn av bostedsadressen din. Jeg skjønner ikke hvordan det kan være rettferdig, sier Fredriksen.

– Vi ønsker ordningen fjernet. Skal den videreføres må den innrettes mot de den var ment for, nemlig samene, sier Fredriksen.