Trønderen er i Vesterålen i forbindelse med 25-årsmarkeringen for Skulpturlandskap Nordland i Bø, der han selv har spilt en sentral rolle gjennom utformingen av skulpturen Mannen fra Havet.

Som en del av feiringen, stiller han ut et utvalg av sine beste verker på Galleri Jennestad, en utstilling som går frem til midten av juni. I anledning 25-årsmarkeringen blir også noe av kunsten hans stilt ut på Bø museum.

Representativt utvalg Kunstneren bak Mannen fra havet – Som å komme hjem til en venn Kunstneren bak den fire meter høye skulpturen Mannen fra Havet i Bø, Kjell Erik Killi Olsen, var fredag tilbake for å se på sitt eget kunstverk for første gang på 15 år. (for våre abonnenter)

Killi Olsens kurator, som også er med til Vesterålen, Cathrine Hovdahl Vik, forteller at utstillingen vil by på drøyt 50 verker som er laget i løpet et tidsrom på over 30 år.

– Det er et representativt utvalg fra karrieren hans og består både to- og tredimensjonale verk; malerier, tegninger, trykk og bronseskulpturer. Han har jobbet mye tredimensjonalt, blant annet med pappmasjé, noe vi kan se i både tidlige og senere arbeider. Det nyeste verket som er med på utstillingen, ble laget så ent som i fjor, sier hun.

Kuratoren, som til vanlig er tilsatt ved Trondheim museum, beskriver kunsten til Killi Olsen som fabulerende og figurativ.

–  Han er veldig ekspressiv i uttrykket og har en tydelig og personlig stil Blant annet tar han tak i tabuemner og det annerledes mennesket. Kunsten hans er kjønnsnøytral, selv om kjønn spiller en sentral rolle i mye av kunstnerskapet, sier hun.

Jobber langsomt Bø markerer 25 år med Skupturlandskap Inviterer til fest for liten og stor.

Et av kunstnerens mest kjente verk, er en illustrert versjon av Døden i Vendedig, som også blir også stilt ut på Jennestad. De som derimot håper å kunne kjøpe noe av den utstilte kunsten, blir nok skuffet siden det ikke er en salgsutstilling. Kun en av bronseskulpturene vil være for salg.

–  Kunstnere jobber på ulike måter. Noen er raske og produserer to-tre utstillinger i året. Jeg er petimeter og arbeider mye langsommere. Jeg bruker mye tid og terper på detaljer.  Siden jeg skal ha en stor utstilling i Oslo i høst og ikke har noe kunst å selge nå, ble det slik denne gangen. Jeg er ikke en type kunstner som har en stor produksjon, selv om noen faktisk kritiserte meg for det tidligere i min karriere, sier han.

Selv om det er kurator Hovdahl Vik som har stått for utvelgelsen av hva som skal inkluderes i utstillingen, har Killi Olsen hatt noen innspill.

–  He he. Jeg sa til henne at det og det må du ikke ta med, men så valgte hun det ut likevel. Hun har overkjørt meg, smiler han.

Imponert over Jennestad

64-åringen gleder seg til å stille ut på Jennestad. Han var derimot ikke helt sikker da han ble spurt av gallerieier Kåre-Bjørn Kongsnes om han kunne tenke seg det.

–  Jeg fortalte ham at jeg ikke hadde kapasitet til å ha en salgsutstilling. Da han sa at det var helt greit, takket jeg ja, sier han.

Killi Olsen er imponert over hva Kongsnes og Galleri Jennestad har klart å få til opp igjennom årene.

–  Det er godt gjort å skape et så ettertraktet galleri på et forholdsvis lite sted og som har tiltrukket seg respektable kunstnere gjennom flere år. Det har nok kostet mye penger, men det har tydeligvis betalt seg, sier Killi Olsen.

Fantasiskikkelser

Kjell Killi Olsen ble født i Trondheim i 1952 og er en norsk maler, tegner, grafiker og billedhogger. Han bor og arbeider for det meste i Frankrike.

Kunstneren er særlig kjent for enkle, men særpregede skulpturer og fargesterke malerier, ofte av menneskelignende, groteske og humoristiske fantasiskikkelser, og som gjerne er inspirert av samtidsdesign og erotisk kunst. Utdanningen tok han ved Statens kunstakademi og ved et kunstakademi i Polen. Etter over 30 år som utøvende kunstner har Killi Olsen stilt ut over hele verden.