– Vi var 22 stykker som brukte en lørdag i slutten av mai til å rydde på Fjærvollstranda, inkludert yngre og eldre. Da fant vi altså dette, forteller Nils Erik Klausen, og ser ned på to voldsomme sekker fulle av diverse typer avfall.

Mye forskjellig

Ryddesjauen var en del av årets strandryddeaksjon Krafttak mot marin forsøpling i Vesterålen. Både i Bø og flere andre steder i regionen er det mange ildsjeler som tar i et tak for å rydde sine respektive strandsoner.

Klausen forteller at det slett ikke bare var klassisk søppel og avfall som ble samlet opp.

– Å nei, det var mye forskjellig. Både deler av paller, trebiter, flasker og mye plast. Vi fant også rester av fiskeredskaper, forteller han.

Kom med havet

De fleste forbinder kanskje opprydningsaksjoner med å plukke opp avfall som andre har kastet fra seg med vitende vilje. Ifølge Klausen er ikke det tilfellet med mesteparten av det som ble samlet sammen på Fjærvoll-stranda.

– Mesteparten av det vi fant på stranda har kommet med havet og drevet innover stranda. Mengden av søppel som folk har kastet fra seg er forholdsvis liten, sier han.

Flinke til å rydde

Men det betyr ikke at enkelte bidrar til å delvis forsøple på Fjærvollstranda.

– Det skjer, men det er heldigvis ikke mye. Det er uansett ikke vits i å irritere seg over det. Man må bare plukke det opp og bli ferdig med det. Det vil alltid være slik at noen roter, sier han og legger til:

– Men mitt inntrykk er at folk i Bø generelt er flinke til å rydde etter seg og generelt holde det rent i det offentlige rom, sier han.

Ikke for sent

Uavhengig av om du bor i Bø eller andre steder i regionen og i landet, er det fortsatt ikke for sent å delta i strandryddeaksjonen. Den pågår nemlig hele året. Akkurat det er noe Bø-ordfører er opptatt av.

– Strandryddingen er et unikt tilbud fra Reno Vest. Det er nok enkelte som tror at man bare kan rydde en gang, men slik er det altså ikke, sier han.

Pedersen er ellers glad for at innbyggerne i kommunen tar i et tak for å holde naturen ren og pen.

– Stadig flere rydder, noe som er veldig positivt. Alle som vi er glad i å bruke naturen setter pris på å ha det rent, slår han fast.