Forfatteren Regine Normann ble født i Bø i Vesterålen i 1867. Hun ble den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som ble kjent i hele landet. 29. juli i år, er det 150 år siden hun ble født.

Hun ga ut sin første bok i 1905. Hun ga ut 18 bøker, og ble kjent som Norges eventyrdronning. I juni 1939 flyttet hun nordover igjen, denne gang til Skånland, men døde kort tid etter flyttingen nordover, i august samme år.

Selv om Normann ble født i Vesterålen, bodde hun flere tiår i Oslo. Giebel mener at dette bør markeres.

– Utrolig, men sant: Det finnes ikke det minste hint i hele Oslo om at Regine Normann virket i hovedstaden i over førti år. Ingen gate bærer hennes navn, ingensteds vitner en minnestøtte om hennes innsats for byens og landets kultur og samfunn, skriver Giebel på bidra.no.

Giebel vil derfor sette opp et blått skilt i Stensgate 3, der Normann bodde i nesten 30 år.

Historieskilt

Det er selskapet for Oslo byes vel som setter opp de blå skiltene. Skiltene forteller Oslo bys historie i kortform, siden 1990 er det satt opp noen hundre slike skilt i hovedstaden.

– Kriteriene for skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet – eller at objektets alder er bemerkelsesverdig. Det settes ikke opp skilt over nålevende personer, skriver Oslo byes vel på sine nettsider.

Koster penger

Det er bare ett hinder, og det er penger. Giebel har derfor startet såkalt folkefinansiering på nettsiden bidra.no for å samle inn 14.000 kroner.

– Den største andelen (cirka 12.000 kroner) trenges for det blå skiltet selv, skriver Giebel.

Disse pengene dekker produksjon av skiltet, rådgivning om teksten og avduking.

– En liten del (ca. 2.000 kroner) trenger jeg selv for å lage en dokumentasjon av skiltprosjektet – av avdukingsseremonien og rammeprogrammet, skriver Giebel.

21 prosent

Per nå har Giebel fått inn 2.970 kroner eller 21 prosent av det ønskede beløpet.

Giebel skriver videre at dersom det kommer inn mer penger enn 14.000 kroner, kan det brukes til et blått skilt i Bø, ettersom Oslo byes vel lager slike skilt for hele landet.

Avdukes 22. august

Giebel satser på at skiltet kan avdukes 22. august i Stensgate 3 i Oslo.

Fra Hamburg

Giebel er tysk og kommer fra Hamburg, og er interessert i norsk språk og litteratur.

– I løpet av mitt sabbatsår 2016/2017 ble jeg fascinert av Regine Normanns livsløp og litteratur. Jeg reiste i Regines spor til Oslo, Tromsø og Vesterålen, skriver Giebel, og viser til at hun blant annet har møtte Liv Helene Willumsen, som har skrevet flere bøker om Regine Normann.