Regnskapet for 2016 viser et utfordrende fjorår for oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen & Sønner i Bø. Laksesykdom i 2015 gjorde at mye fisk måtte destrueres for å unngå spredning, og i mars i år ble det slaktet fisk i Jennskaret for første gang på ni måneder.

Høyere driftsresultat

Selskapet opplevde på grunn av dette en kraftig reduksjon i omsetningen i fjor, med en nedgang i driftsinntektene fra 238 millioner kroner i 2015 til 131 millioner kroner i 2016. Driftsresultatet forbedret seg imidlertid med nesten ti millioner kroner, fra 39 millioner i driftsresultat i 2015 til 48 millioner kroner i 2016, hovedsaklig på grunn av høyere laksepriser.

– Det er selvsagt av stor betydning at vi har hatt stopp i ni måneder. Men vi har solid egenkapital og tåler en periode med lavere inntekter fordi vi har vært nøysomme og ikke overinvestert i tidligere år, sa daglig leder Eva Kristoffersen til VOL tidligere i vår.

Årsresultatet endte på 50 millioner kroner, mot 100 millioner kroner året før, noe nedgang i finansinntektene til selskapet sørget for. Det ble i fjor tatt ut et utbytte på 20 millioner kroner, mot 10 millioner året før.

Daglig leder og majoritetseier i Egil Kristoffersen & Sønner, Eva Kristoffersen. (Arkivfoto)

Behov for mer plass

Driften i selskapet ser ifølge daglig leder og majoritetseier Eva Kristoffersen langt bedre ut til nå i 2017, og det satses. Det er gjort flere ansettelser og det investeres tungt.

Tidligere i år fikk de satt opp en ny lagerhall, og den nye oppdrettsbåten «Johanne» ble levert. Ny forflåte til 20 millioner kroner er snart på vei nordover – og denne uken ble første spadetak tatt til nytt notbøteri.

– Vi har i alle år hatt fokus på å etterse at nøtene er hele, og har et godkjent notbøteri hvor vi kan reparere skadde nøter. Utstyret vårt har med tiden blitt større og større, og vi har vokst ut av de lokalene vi har. Mest begrenset blir vi av å ikke ha høyde nok under taket, og de største nøtene må vi reparere utenomhus om sommeren fordi vi ikke har plass, forteller Kristoffersen til VOL.

Nye kontorer

Det har vært snakket om lenge, men nå har de altså tatt avgjørelsen om å investere 50 millioner kroner i nytt bygg.

– Det blir høyt under taket, med ordentlig kran og notrulle, som skal lette jobben for de som arbeider med dette, sier hun.

Bygget blir på 2100 kvadratmeter og skal stå ferdig i april neste år. 600 kvadrat skal brukes til kontorer og ny administrasjonsfløy. Lier-entreprenøren Thermica, som har spesialisert seg på bygg for fiskeindustrien, har totalenterprise på prosjektet, men oppdragsgiver har stilt krav om bruk av lokale underleverandører. Ottar Bergersen & Sønner skal blant annet stå for grunnarbeidet.

Ny forflåte i august

Det jobbes for øyeblikket med ferdigstillelse av en ny forflåte til oppdrettsselskapet i Bø, som skal slepes fra Tallin i neste uke. Før den ankommer Jennskaret, skal AKVA Group vise den frem under oppdrettsmessa Aqua Nor i Trondheim i august.

– Vi ble rammet av fiskesykdom i 2015, men vi er kommet greit ut av det. Drifta ser bra ut nå, og når man har hatt noen dårligere år – hoper gjerne investeringene seg opp til bedre tider, sier Kristoffersen.

– Skal du holde på, bør du også satse. Da er det nødvendig å ta noen løft innimellom, legger hun til.