– Det er alltid like trivelig å stille ut her, og så er det en veldig fin mulighet til å vise frem maleriene, sier Pedersen Bismo.

Lørdag startet utstillingen hennes på Bø Museum. Den består av 24 bilder og vil henge til årets utgave av Reginedagan er ved vegs ende neste helg.

Lengtet etter naturen

Pedersen Bismo er opprinnelig fra Steine i Bø, men flyttet ut av bygda for mange år siden. I fjor kjøpte hun hus på Lokøy og vendte dermed tilbake. De siste åtte årene har hun bodd i Fredrikstad. Selv om hun brukte penselen flittig de årene hun hadde adresse sørafor, meldte hjemlengselen seg stadig. Denne lengselen har vært en viktig inspirasjonskilde for malingen.

.

Bø-kunstneren arbeider primært med det abstrakte, noe som innebærer at folk selv i stor grad kan tolke bildene. Foto: Vidar Eliassen

– Jeg lengtet særlig etter lyset i Bø og Nord-Norge da jeg bodde i Fredrikstad. Samboeren min, som er fra Østlandet, skjønte ikke helt hva jeg mente. Men da vi flyttet hit i fjor og fikk oppleve lyset med egne øyne sa han til meg: Nå skjønner jeg hva du mener.

Abstrakt kunstner

Pedersen Bismo er først og fremst en kunstner som søker seg mot det abstrakte, en stilretning som innebærer malerkunst som ikke forestiller eller etterligner gjenstander. Hun bruker akryl og oljemaling i maleriene og eksperimenterer med ulike teknikker.

– Jeg er veldig glad i det abstrakte. Jeg planlegger ikke hva jeg skal male på forhånd, men starter med et hvitt lerret og lar ting bare skje. Etter hvert, når motivet kommer frem, styret jeg den videre maleprosessen etter det. Jeg har også et inntrykk av at mange liker abstrakt kunst, blant annet fordi de kan gjøre sine egne tolkninger, forteller hun.

Sterke blåfarger

Bildene til Pedersen Bismo har veldig ofte ulike landskapsmotiver som er preget av mye lys og sterke blåfarger.

– Naturen inspirer meg veldig. Det er vanskelig og ikke la seg inspirere når man ser på landskap med flotte fjell. Når det gjelder bruk farger er det en del av meg og min personlighet. Jeg er særlig glad i farger med blåtone. Bildene mine er ofte friske og skarpe, men jeg liker også å arbeide med rolige og mer sarte uttrykk, forteller hun.

Mye av inspirasjonen til å male, finner hun i naturen. Stadige turer ut i friluft, der hun ser på fjell og hav, er en effektiv katalysator for filosofiske tanker og setter i tillegg i gang kreativiteten. Bøfjerdingen er i dag maler på heltid.

– Jeg har ikke noen fast arbeidstid der jeg starter å male på eksakte tidspunkt av dagen, men jeg maler veldig mye. Det er dette jeg elsker å gjøre, sier hun begeistret.

Håper på ny suksess

Nå håper kunstneren at hennes tredje utstilling i forbindelse med Reginedagan blir like vellykket som de to foregående.

– Første året hadde jeg med meg 30 bilder til utstillingen. Da jeg reiste tilbake til Fredrikstad hadde jeg med tre bilder tilbake, smiler hun.

Ett av bilden på utstillingen har sågar en direkte kobling til Reginedagan og hovedpersonen selv, Regine Normann.

.

Pedersen Bismo er særlig glad i blå farger. Foto: Vidar Eliassen

– Bildet tar utgangspunkt i og er inspirert av eventyret Havmannens sønn. Det har vært veldig spennende å jobbe med noe som på mange måter handler om Regine Normann selv, sier hun.

Oppfordrer alle til å male

Selv tror Pedersen Bismo at alle mennesker har mye kreativitet i seg. I den forbindelse tror hun maling er en fin måte å slippe kreativiteten løs på.

– Jeg oppfordrer folk som har lyst å prøve seg på maling til å kaste seg ut i det og leke med farger. Jeg tror at alle har godt av å slippe seg litt løs, og å male er en fin måte å gjøre det på, slår Barbro Pedersen Bismo fast.