– Jeg vil strekke meg langt for at folk skal få bygge der de vil, sier Bø-ordfører Sture Pedersen.

Arealplanen i Bø, som i disse dager ligger ute på høring, skal merknadsbehandles politisk i september. I forbindelse med planen har det nylig kommet et statlig direktiv som innskrenker byggemulighetene i såkalte LNF (Landbruks,-natur- og friluftsområder).

– Kan ikke bygge hvor som helst

Teknisk sjef i Bø kommune, Rune Dahl, ser ikke de store utfordringene med at byggemulighetene er innskrenket.

– Det har alltid vært byggerestriksjoner i LNF-områdene. Det nye nå er at innskrenkningene har blitt større. Intensjonen er at bebyggelsen i større grad skal sentreres rundt sentrumsområdene. Tidligere har man for eksempel kun bygget fra Straumsnes til Straume i et sammenhengende BH (bolig og hytteområde). I den eksisterende arealplanen er det generelt store områder som er avsatt til bolig- og hytteområder, opplyser han.

Teknisk sjef i Bø kommune, Rune Dahl. Foto: Vidar Eliassen

Er ikke bekymret

Den tekniske sjefen er derimot ikke bekymret over at innskrenkningen skal føre til mindre bygging.

– Nå er planen at det skal bygges mer konsentrert rundt sentrum. Dette er retningslinjer som vi er nødt til å følge, for det er ikke slik at man kan bygge hvor som helst i kommunen. Det er fortsatt mange områder igjen der det åpnes for boligbygging i Bø. Jeg mener at det ikke kommer til å bli noe problem. I de siste byggesakene har vi for eksempel godkjent bygging for en to-mannsbolig på Eide, en firemanns-bolig på Straume og har akkurat nå inne en søknad om bygging av fem boliger på Steine, utdyper han.

Vil strekke seg langt

Ordfører Pedersen har ingen ambisjoner om å bryte regelverket. Likevel har han tro på bøfjerdingene til syvende og sist skal få bygge der de vil.

–  Jeg forstår at det ligger statlig føring fra myndighetene om at det ikke skal være bebyggelse over alt. Min holdning er likevel at folk skal få bygge der de ønsker. Det er slik Bø er bygget opp over tid og det er slik Bø skal være i fremtiden. Jeg er liberal når det kommer til byggemuligheter i kommunen og jeg kommer til å strekke meg langt for at vi skal være mest mulig fleksible på det området. Om nødvendig må vi dispensere, sier han.

Får ikke vann?

Ordføreren er derimot klar på at personer som ønsker å bygge i LNF-områder, kan risikere at de ikke får kommunalt vann.

– Men da er det viktig at vi opplyser om det, slik at det er tindrende klart, slår han fast.

Pedersen mener det er viktig å ta hensyn til folks personlige byggeønsker, selv om de ikke harmonerer hundre prosent med føringene i arealplanen.

– Dersom noen har et spesielt forhold til en enkelt plass mener jeg at de skal få lov å bygge der. Det kan for eksempel være et område der man har vokst opp og har et personlig forhold til. Er det noen som eier jorda der de ønsker å bygge, bør vedkommende få mulighet til det, sier han.

Begrenset avløpsnett

Ifølge Dahl blir det en omfattende prosess dersom noen vil bygge i et LNF-område.

– Det kan komme tilfeller der noen ønsker å bygge seg et hus/hytte i LNF området. Forskjellen er at det da blir full runde med en dispensasjonssøknad, høringsrunde og politisk behandling av denne byggesøknaden. Og så er det kommunestyre som til slutt bestemmer om man får bygge eller ikke, slår han fast.

Kommunelederen tror at de som har planer om å bygger seg bolig eller hytte, primært ønsker seg vann- og avløp.

– De som bygger bolig/hytte vil nok ha vann og avløp, og  i områder som ikke har kommunalt vann er det et par private anlegg, mens enkelte har brønn. Avløpsnettet er også begrenset til sentrumsområdenen, forklarer Rune Dahl.

Sluttbehandles i november

Arealplanen skal ligge ute til høring til slutten av august. Den blir først behandlet i september, der eventuelle merknader blir føyd til.

Går alt etter planen vil sluttbehandlingen finne sted i slutten av november 2017.