– Venner og studiekolleger får bakoversveis når jeg sier at jeg skal bli biblioteksjef, sier Melissa Solvang til VOL.

22-åringen som kommer fra Oslo, var ferdig utdannet bibliotekar ved Høgskolen i Oslo i vår. Selv om hun ikke hadde konkrete mål om å bli biblioteksjef rett etter endt utdannelse, syntes hun stillingsannonsen fra Bø kommune var svært spennende.

– Har fagkompetansen

Jobben er todelt og består av 50 prosent stilling som biblioteksjef og 50 prosent som daglig leder ved Frivilligsentralen.

– Da jeg så stillingsannonsen tenkte jeg at dette er en svært spennende stilling. Å kombinere de to stillingene syntes jeg virket kult. Jeg har blant annet fordypet meg i endringsledelse i forbindelse med utdanningen og føler at jeg har mye av fagkompetansen de spør etter.  I tillegg til utdanningen har jeg jobbet ved Deichmanske bibliotek i Oslo og har også erfaring med frivillig arbeid og følte derfor at jeg var kvalifisert, forteller hun.

Alder ingen hindring

At hun er, i alle fall ifølge det VOL har fått fortalt, Norges yngste bibliotekar, er ikke noe som bekymrer henne.

– For meg er ikke alder noen hindring. Jeg er ung, oppdatert og har mye pågangsmot. Mitt ønske er å få frem det beste i andre og ikke være den sure, "gamle" sjefen, sier hun.

De fleste nyutdannede, enten det er snakk om bibliotekarer eller andre, sikter seg sjelden mot sjefsstillinger. I løpet av utdanningen er dette likevel noe Solvang og hennes medstudenter stadig har blitt oppfordret til.

– Vi har hatt flere gjesteforelesere som har oppfordret oss til å søke på stillinger som biblioteksjef siden det generelt er få som søker på slike stillinger, sier hun.

Vil lage møteplass

Solvang har allerede gjort seg noen tanker om hva hun ønsker å utrette når hun tiltrer i jobben 1.september.

– Målet mitt er å få folk til å bruke biblioteket mer. Det foreligger også ønske om å få til språkkafe for innvandrere. Jeg håper at vi kan gjøre biblioteket til en møteplass der vi også får til arrangementer for barn. Å samarbeide med skolene i kommunen kan også være en ide, sier hun.

–  Jeg er litt tilhenger av at man noen ganger går litt bort fra bøkene på biblioteket og satser på andre typer kule og kunstneriske arrangementer. Mulighetene er i alle fall mange, sier 22-åringen.

Leser like mye som før

Mens mange er bekymret over at folk stadig leser mindre og bruker mer tid på Tv-serier og lignende, er ikke den nytilsatte vikaren like bekymret.

– Mitt inntrykk er at folk leser like mye som før, særlig i forbindelse med påska og høytidene. Jeg tror det er viktig å arbeide for å vekke leselysten til skoleelever siden de har mye å si for leseforståelsen, sier hun.

– Spennende eventyr

Solvang gleder seg ellers til å reise nordover. Hun innrømmer at hun har forholdsvis liten kunnskap om Bø, men har brukt litt tid på å orientere seg.

– Jeg har aldri vært lenger nord enn Værnes tidligere, så det blir en helt ny opplevelse for meg. Jeg har en venninne som har en bestefar derifra og har fått litt informasjon via den kanalen. Det virker til å være en veldig fin, men også interessant kulturkommune med mange muligheter. Det blir et spennende eventyr, sier hun.

Godt kvalifisert

Personalkoordinator i Bø kommune, Sigbjørn Nilsen, forteller at Solvang var den best kvalifiserte kandidaten av de fem søkerne.

– Det er en litt spesiell stilling siden det er to stillinger kombinert i en. Hun hadde kvalifikasjonene i orden og da spiller det ingen rolle om man er ung eller godt voksen. Dessuten må alle starte et sted, sier han.