For 10 år siden startet finske Tiu Similä opp med arbeidsrettede tiltak med hest og andre dyr, ved Bjørkengen gård ved Straumsjøen i Bø.

Målgruppen var personer med psykiske problemer. Tilbudet var tilrettelagt via NAV, som frem til i fjor, sendte henne flere brukere i måneden. Nå får hun nesten ingen og må kanskje legge ned driften. I den forbindelse har hun måtte se seg om etter nye inntektskilder.

– Etter at samarbeidet med NAV ble nedlagt stod gården nesten helt uten inntekter. Jeg vurderte en stund å avvikle hestehold, men jeg hadde ikke lyst til det ettersom jeg nå har noen fantastiske hester. De er trygge og snille og som fungerer i alt, inkludert rideundervisning, turridning, terapiridning, psykoterapi med hest og lignende. Jeg har øvet i ti år på hvordan folk og hester kan treffes og ha det hyggelig i lag, sier hun.

Skal få tankene bort fra seg selv

Intensjonen er å bruke hestene i møte med mennesker som trenger et pusterom i hverdagen.

Personer som for eksempel er ekstra stresset og trenger å roe ned og som har behov for å tenke på litt annet enn en hektisk hverdag, er en vesentlig del av målgruppen.

– Intensjonen er at deltakerne skal få kontakt med hesten og utføre enkle oppgaver slik at de kan rette søkelyset på egen atferd. Målet er at deltakerne skal få tankene bort fra seg selv. På den måten kan de komme ut av stressboblen og lære å være seg selv i større grad enn det har gjort tidligere. Det er utrolig befriende, sier hun.

– Hester er mer enn ridning

Opplegget er allerede testet ut på en delegasjon fra Finland som besøkte Bjørkengen gård i mai. Ifølge Similä var de godt fornøyde.

– Inntrykket mitt var at de syntes det var positivt, sier hun.

– Hva er det med hester som gjør at de kan fungere i forbindelse med terapi?

– Jeg ønsker at folk skal få øynene opp for at hester er så mye mer enn bare ridning. Hester har en avslappende effekt på folk. Skal man få kontakt med dem, krever det at man er til stedet i øyeblikket, noe som er hovedpoenget med dette opplegget. Dessuten dømmer ikke hestene deg, sier hun engasjert.

Alger og planter

Similä har også planer om å tilby kurs i hvordan man kan benytte ville planter, samt tang og tare i matlaging.

– Det er snakk om skikkelig kortreist superfood, noe som definitivt er i vinden, sier hun.

I vår tok Similä mastergradskurs i «Opplevelsesbasert innovasjon og verdiskapning». Da ble hun overbevisst om at opplevelsesturisme er et godt satsingsområde.

– Jeg har allerede kontakt md det Finske markedet og skal besøke flere turoperatører i begynnelsen av September. Jeg har og blitt spurt om å holde kurs i Finland i september, både om matlagning med tang og tare, om min tilnærming til arbeid med hestene og om hvalforskning. Det er selvsagt artig! Jeg kommer til å ha lignende kurstilbud her på gården også, forteller hun.

Spent

At et slikt prosjekt alltid vil innebære en viss risiko, er hun klar over, men håper samtidig på at det vil gå bra.

– Jeg selvsagt ganske spent på hvordan dette vil gå, men håper og tror at dette kan berge driften her på Bjørkengen Gård. Det vil være synd hvis jeg må legge ned gården etter å ha satset så mye både på eiendommen og på min egen kunnskap om hester og hvordan de kan forbedre vår fysiske og psykiske helse, slår Tiu Similä.