– Disse manetene blir vanligere og vanligere, sier pensjonert forsker ved Havforskningsinstituttet, Jan Helge Fosså.

Blir mer avbildet

For noen år siden ble blå maneter sett på som et forholdsvis eksotisk og sjeldent innslag i nord og i Vesterålen. Frem til for et par år siden ble blåmanetene aldri observert lenger nord enn i Nord-Trøndelag. Slik er det ikke lenger.

– Det har stadig kommet flere opplysninger om de trekker nordover. Samtidig får disse manetene oppmerksomhet ved at stadig flere tar bilder av dem og at man på den måten får et inntrykk av at det er flere enn det kanskje er. Kanskje det også har noe med det å gjøre, sier Fosså.

Liker varme

Tone Falkenhaug er også forsker ved Havforskningsinstituttet og er ekspert på maneter. Hun forteller at den blå maneten er i nær slekt med varianten som de fleste av kjenner, nemlig den røde.

– Den blå brennmaneten holder seg primært i Nordsjøen og i Skagerak og har vært litt lenger nord de siste årene. Om det derimot er en trend, er for tidlig å si. At den stadig kommer lengre nord er en effekt av stadig økende temperaturer. Disse manetene finner mest mat der det er høyest temperatur, sier hun.

Er større

Blåmaneten er i nær slekt med den mer kjente rød, eller brennmaneten, som de fleste kjenner den som. Begge tilhører den såkalte Cyanea-arten.

– De er søsterarter, men har litt forskjellig temperaturer og økologi. Dessuten er det en markant forskjell i størrelse. Brennmaneten kan bli to meter i diameter, mens blåmaneten sjelden blir mer enn 30 centimeter i diameter. Sistnevnte har også færre tentakler, opplyser Falkenhaug.

Færre brenntråder

Akkurat som med brennmaneten, bør badende og andre nysgjerrige som støter på den i det våte element, holde avstand. likevel er det ikke like smertefullt å oppleve nærkontakt med den blå varianten.

– Den blå har færre brenntråder enn den røde. Har du vært borti en blå brennmanet er det mindre flate å brenne seg på, har Falkenhaug tidligere uttalt i et intervju med VG.

Er man uheldig, eller uforsiktig, og kommer i nærkontakt med trådene til en rød eller blå manet, kan brannskadene behandles ved vanlig smertelindring, i tillegg til at man tar tiden til hjelp.