Byggevarebedriften Byggern Eide Bø-Tre AS, som er det offisielle navnet, ble etablert i 1996 av Per Arne Jakobsen. Bedriften har vokst jamnt siden den gang.

– Vi har hatt vekst hvert eneste år, noe vi er veldig fornøyd med, sier daglig leder Øyvind Gaasland.

Gaasland har vært i bedriften siden 2008. Han startet som snekker og tok over som daglig leder da Per Arne Jakobsen pensjonerte seg i fjor høst. Gjennom sitt virke som snekker i mange år, kjenner Gaasland bedriften og ikke minst bransjen fra innsiden.

Ifølge regnskapstallene fra de siste åren økte omsetningen fra 17 millioner kroner i 2012,  til 25 millioner i fjor.

Tror ikke på videre vekst

Selv om veksten har pekt kontinuerlig oppover i 20 år, tror ikke Gaasland at den kommer til å gjøre det neste år.

– Vi kan ikke ha et så godt år som vi hadde i år en gang til og vi går nok ned til neste år, sier han.

Årsaken til det, ifølge den daglige lederen, er at Bø-Tre har sluttet med entreprenørvirksomheten. Det innebærer at de ikke lenger har ansatte snekkere. I stedet leier de inn underentreprenører slik at bedriften fortsatt kan ta på seg større eller mindre oppdrag.

– Å ha ansatte snekkere ville vært lønnsommt økonomisk. Samtidig er det vanskelig å få tak i gode snekkere, sier han.

Daglig leder ved ved Bø-Tre, Øyvind Gaasland, skulle gjerne hatt enda mer plass enn de har i dag, men skal de få det, må det bygges oppover. Foto: Vidar Eliassen

Bruker overskudd til bygging

Bedriftens solide overskudd har gått med til ombygging, inkludert et nytt tørrlager.

–  Vi ville forbedre lageret og trenger stadig mer plass. Vi får stadig mer materiell. I tillegg har vi planer om å innføre elektroniske merkelappene på varene, for å justere prisen elektronisk uten at man fysisk skifter prislapp. Dette er samme konseptet de har i dagligvarehandelen og er noe vi gjør for å bli mer effektive. Egentlig skulle vi gjøre dette i fjor, men da ble det ikke tid. Vi har som rutine at vi fornyer oss hver eneste vinter. Da er det mindre som skjer og færre oppdrag. Da kan vi for eksempel bruke de ansatte til å bygge om, slik at vi slipper å leie inn folk, forklarer Gaasland.

Lavt sykefravær

En av suksessfaktorene for bedriften, mener den daglige lederen handler om en stabil arbeidsstokk og få sykemeldinger.

– Vi har nesten ikke sykefravær, noe som er et tegn på at folk liker å være her. De fleste har arbeidet her fra sju til 11-12 år. Det gode arbeidsmiljøet viser igjen på bedriftens overskudd. Og så betyr det mye at vi har dyktige medarbeidere, sier han.

Stor byggeinteresse

Ifølge Gaasland er interessen for å bygge og renovere stor i Bø, noe som i stor grad kommer av bygdas mange fritidsboliger.

–  Det er 1.500 boliger, som er 50/50 fordelt på fastboende og fritid. Vi merker aktiviteten mest om sommeren, for da kommer alle hjem og skal rehabilitere, enten det er snakk om gamle hus eller hytter. Den typiske kunden er like mye opptatt av fritidsbolig som enebolig. Som oftest handler det om små reperasjoner, skifting av bordkledning og bytting av vindu, forklarer han, før han legger til:

– Om sommeren øker omsetningen med en million kroner i måneden, sier han.

Gode på service

Med så mye kunder i butikken er det nødvendig at det stadig er tilstrekkelig med varer. Om det ikke er tilfellet, reiser de videre, fortrinnsvis til Sortland. Gaasland og resten av staben er svært opptatt av å yte god og effektiv service.

–  Den beste servicen er nå kundene kommer og vi hjelper dem til å forstå lønsninger og hvordan ting gjøres, i tillegg til at vi både kan tegne og dimensjonere. For oss er det viktig å være best på service. Det er noe vi legger stor vekt på, sier han.

Bø-Tre har tilsynelatende god lagringsplass, men har stadig behov for mer. Foto: Vidar Eliassen

Må bygge oppover

Som nevnt tidligere mener Gaasland det er begrenset hvor stor veksten til Bø-Tre kan bli på sikt, både økonomisk og fysisk.

– Bø har 2.600 innbyggere og det vil derfor være begrenset hva vi vil klare å selge. Skulle vi ekspandert, måtte vi gått  inn den mer omfattende byggeindustrien, men det er ikke noe vi har lyst å gjøre. Da måtte vi konkurrert med blant annet med både Sortland og Øksnes Entreprenør. Dessuten er det begrenset hvor mye større butikken kan bli i omfang. Vi begynner å få lite areal, men det er ikke plass til å bygge ut noe særlig mer. Eneste alternativet blir da å bygge i høyden, slår Øyvind Gaasland fast.