Bø kommunes arealplan er på høring, og i den forbindelse har NOF kommet med et høringsinnspill, som gjelder kommunens to viktige fugleområder, såkalte IBAer (Important Bird and biodiversity Areas).

I Vesterålen finnes det IBA på Bleiksøya, Andøya, Anda, Øksnes, Nykvåg, Langøya og på Straume. Sistnevnte ble utnevnt til IBA i mars i år.

– Dette nettverket av områder betraktes som et absolutt og uunnværlig minimum for den langsiktige overlevelsen av verdens fuglearter i deres utbredelsesområdet, sier NOF i høringsuttalelsen.

Tror bro vil ødelegge området

I forbindelse med arealplanen, er NOF bekymret for ivaretakelsen av IBA på Straume. IBAet følger der grensene for Straume naturreservat.

– Inngrepene ved tursti, bebyggelse og annet nært grensene for reservatet i nord er allerede betydelig. Det samlede presset er allerede stort, heter det i uttalelsen.

NOF ber kommunen passe på at utbyggingen i området ikke overskrider de nåværende planene. De er mest bekymret for planene rundt sørenden av Langvatnet.

– Her registreres årlig den meget sjeldne svarthalespoven foruten en rekke andre arter. Dette området må ikke utsettes for nye inngrep. Spesielt i denne sammenhengen vil vi fremheve planene om å bygge en bro over vatnet nær Bunker Oil-stasjonen, sier NOF.

De frykter at bygginga vil medføre så stor aktivitet at området kan bli ødelagt, og foreslår heller å legge den ved siden av den eksisterende broen som ble anlagt da bilveien til Straumsjøen ble opprustet.

– Vi ber innstendig om at denne løsningen velges.

Horndykker-forekomstene på Straume er årsaken til at området har fått status som IBA. Foto: Håvard Eggen

Hekkende fugl i strandsonen

NOF mener likevel at det potensielt mest alvorlige inngrepet for fuglene er den planlagte kyststien nær strandsonen, fra Vinje til Eidet. De mener at været vil gjøre sånn at det må store reparasjoner til på stien, samt at konsentrasjonen av hekkende fugler er ekstra høy i strandsonen.

Organisasjonen vil heller at stien skal være så rett og kort som mulig, og mener at den bør følge hovedveien.

Videre ber NOF om at bygging av fritidsboliger i de påtenkte områdene i Førpollen, som er en del av Straume naturreservat, tas ut av planene, på grunn av blant annet fugleliv. De stiller seg også kritiske til oppdrettsanlegg ved Gaukværøya.