Arealplanen for Bø skal opp til endelig behandling i november, og har i sommer ligget ute på høring. Den store debatten om planen har vært rundt Gaukværøya, og Egil Kristoffersen og sønners planer om å bygge oppdrettsanlegg der.

Se faktaboks til høyre, for historikken i saken.

Kommer med merknader

Fiskeridirektoratet har i sin høringsuttalelse ingen innsigelser til arealplanen, men kommer likevel med noen faglige merknader. Blant annet presiserer de at de gir sin tilslutning til de foreslåtte endringene av akvakulturområdene Godvik og Stavsundet, samt til akvakulturområdet Gaukværøy.

– Malnesfjorden er i dag det viktigste sjøområdet for akvakultur. Driften i Malnesfjorden er i endring og det er av stor betydning for bedriften og Bø-samfunnet at det er mulig å finne nye gode lokaliteter for matfisk av laks og ørret utenfor Malnesfjorden, heter det i brevet Fiskeridirektoratet har sendt Bø kommune.

Samfunnsmessig viktig

Fiskeridirektoratet konkluderer med at området ved Gaukværøya ikke i vesentlig grad vil berøre område for fiske med passive redskaper, og at det vil medføre en mindre begrensning av bruken av snurrevadfeltet.

– Fiskeridirektoratet region Nordland mener det er av stor samfunnsmessig betydning at gjeldende akvakulturvirksomhet i Bø kommune får mulighet til å etablere seg ved Gaukværøy, heter det i skrivet.

Fraråder Mårsund

Det er i arealplanen satt av tre nye akvakulturområder, som i tillegg til Gaukværøy er Hysjord og Mårsund. Hysjord er godkjent, og brukes i dag til ventemerd for Egil Kristoffersen og sønner. Fiskeridirektoratet fraråder imidlertid at Mårsund settes av til akvakulturformål, på grunn av at området er et gyteområde, og at torsken står veldig konsentrert i området under gytinga i mars og april. Det er i den perioden stor aktivitet fra fiskebåter i området, og feltet anses dermed som å ha lokal bruksverdi.

– Vi tilrår at kommunen inngår en nærmere dialog med berørte parter for å avklare om det kan være alternative egnede områder som kan være mindre konfliktfylt for fiskeriinteressene, sier Fiskeridirektoratet.