60-åringen fra Bø ble gjenvalgt på årsmøtet i dag. Det samme ble Gudmund Sture Rognan fra Øksnes. Han er styremedlem i fylkesfiskarlaget.

To saker

Fylkesfiskarlagets årsmøte i Bodø ble preget av to store saker. Den ene er en intern organisasjonsdebatt. Den andre handler om «gruppe II», som er en åpen gruppe der man ikke trenger å kjøpe egne kvoter for å kunne drive som fisker. Jan Fredriksen og de øvrige yrkesfiskerne mener det er altfor lett å komme seg inn i denne gruppen, som disponerer fiskerettigheter for en halv milliard kroner med dagens kvoter.

Overfiske

Fiskerne i «Gruppe II» er regulert slik at hver fisker kan fiske et visst antall tonn, men de siste årene har det strømmet til nye fiskere, særlig i Tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark og i Øst-Finnmark. De fisker godt, og summen av det båtene er tildelt i kvoter overstiger den kvoten som er satt av til hele gruppen.

– Det går forlydende om at denne gruppens kvoter kommer til å bli overfisket med 5.000 tonn, sier Jan Fredriksen. Han og de øvrige nordlandsfiskerne vil ha strengere regler. Han frykter rett og slett at hele gruppen skal kollapse.

Forskerne anbefaler et kvotekutt på torsk neste år på rundt 20 prosent. I tillegg må gruppen «ta inn» årets overfiske. Dette kan føre til en kollaps. Jeg mener gruppen er ute av kontroll, sier Fredriksen.

Strengere

Fredriksen forklarer at det er flere grunner til at så mange strømmer til gruppen. Bare i fjor kom det 400 nye fiskere inn i gruppen.

– Det er flere faktorer som gir vekst. EØS-borgere kan fritt flytte til Norge, kjøpe båt og etablere seg som fiskere, sier Fredriksen. Han peker videre på at fiskere som har kvoter (lukket gruppe) har solgt sine kvoter, og etablert seg i åpen gruppe i stedet. Dette gjelder særlig dem som bor i samiske områder.

– Etter at disse fiskerne har tatt sine kvoter, kan de fortsette å fiske 10-15 tonn torsk på samiske kvoter, sier Fredriksen.

Han peker på at pensjonister fra andre yrker enn fiskere, kan velge å redusere sin pensjon med noen prosent. Så kan de etablere seg i fiskarmanntallets gruppe A (for de mindre aktive)

Vil ha stans

Fredriksen sier at han og Nordland fylkes fiskarlag vil ha endret reglene.

– Blad A var i sin tid laget for dem som gikk ut av fisket på grunn av høy alder, og for dem som hadde fiske som attåtnæring, eksempelvis «fiskarbonden». Vi mener at åpen gruppe ikke skal være ei gruppe for pensjonister fra andre yrker som ønsker å spe på pensjonen sin, sier fiskarlagslederen. Han mener fiskerne må få bedre beskyttelse.

Organisasjonssaker

Nordland fylkes fiskarlag har for øvrig behandlet en tung organisasjonssak. Årsmøtet har gitt styret fullmakt til å forhandle med de andre fylkesfiskarlagene om å danne ett nordnorsk fiskarlag, som strekker seg fra Trøndelag og nordover. I dag er det tre lag: Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark samlet.

Samarbeidsrådet Nord har i dag 41-42 prosent innflytelse i de styrende organer i Norges Fiskarlag. Det skal forhandles om denne saken i over et år internt i Fiskarlaget.