Åsa Elvik har i dag sitt daglige arbeid ved kommunens næringsavdeling i Bø, og hun er også tidligere rådmann i kommunen. Fra 1. mars starter hun i sin nye jobb hos Framsikt, som økonomi og administrasjonsansvarlig.

Framsikt AS er et programvareselskap fra Bø i Vesterålen som lager nettbaserte verktøy for kommunal virksomhetsstyring, budsjettering og økonomiplanlegging. Framsikt ble startet for å gi norske kommune-økonomer og ledere bedre verktøy for økonomistyring.

Gründerbedrift

– Også skal jeg være leden for den delen av virksomheta som er i Bø, sier Elvik, som med entusiasme omtaler Framsikt med som et fantastisk artig selskap.

– En gründerbedrift som er starta med røtter i Bø, det er helt utrolig når hele landet er markedet. Bedriften ble etablert i 2014, og har dermed drevet i kommunen i 3,5 år, sier Elvik.

Ambisjonen til selskapet Framsikt  er å utvikle løsninger som setter en ny standard, og som også er praktiske og brukervennlige.

– Å få lære mye nytt

– I kommunens næringsavdeling står jeg ut oppsigelsestida. Så bøfjerdinger som har gode prosjekter i magen må skynde seg å skrive til meg så jeg rekker å behandle søknader, ler Elvik, som fremdeles har litt igjen å dele ut fra kommunens næringsfond.

– Det er bare å hive seg rundt så jeg har noe å gjøre i jula, sier hun.

Elvik ser fram til å skifte beite, idet hun går fra offentlig til privat sektor. Og går fra å bruke datasystemene til å være med å lede bedriften som utvikler dem.

– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på den utfordringa det er, både det og å få lære en masse nytt, sier hun.

– En fordel å ha hatt brukerperspektiv

– Jeg er en veldig entusiastisk bruker av datateknologi, men kan lite om hva som skjer bakenfor det vi som er brukere av det møter. Å lære mer gleder jeg meg til. Med den bakgrunnen jeg har fra kommunal sektor har jeg brukt mange av systemene, både da jeg var rådmann og også nå. Så jeg har kjent på kroppen at der er et stort forbedringspotensial i å lage programvare for kommunene som gjør jobben lettere, sier Elvik.

– Det finnes fryktelig mange dårlige datasystemer som skaper frustrasjon og energitap. Det som trenges er de som faktisk effektiviserer drifta. Jeg tar den entusiasmen inn i den nye jobben, for jeg er veldig opptatt av at data skal gjøre verden lettere og ikke vanskeligere for folk, sier hun.

Elvik tror det er en stor fordel å ha den erfaringen.

– Jeg tror det er en veldig fordel å ha sett det fra brukerperspektiv, sier Elvik som skal lede avdelingen med syv ansatte.

– Med meg blir vi åtte, også har de lyst ut en del stillinger også, de har en formidabel vekst. Utviklingsavdelingen er i India, det er en del av selskapet, og totalt er det ganske mange hoder i selskapet nå. Selv om hovedkontoret er i Bø, er det ansatte over hele Norge, sier hun.

Kompetansearbeidsplasser

Framsikt er på jakt etter folk med flere typer kompetanse.

– Slik det er nå er de ute etter mennesker som kan salg og økonomi, gjerne kommuneøkonomi men det er også stillinger innen teknisk og data, utvikling og testing. Så det er mulig å få seg jobb i vakre Bø, sier Elvik.

Og det synes hun er utrolig artig:

– Jeg har mange fortider, og en av fortidene er i politikken. Der man har prata og prata og prata om kompetansearbeidsplasser i distriktene. Dette er det og her har faktisk en slik type bedrift etablert seg i Bø, det er ganske unikt!

Der skjer spennende ting i Bø, der det også er flere bedriften innen samme bransje, blant dem Nettrakett, EventYR og Yderst og alarm24.

– Alarm24 har videreført den gamle vaktsentralen og de jobber veldig mye med velferdsteknologi. Men en gang man kan snakke om at man har et etablert miljø, kan det fort skje mer, og komme spennende ting i kjølvannet, sier Elvik.

Hun tilføyer at også kommunen satser på IKT.

– Jeg kan si at den som er så heldig å få jobben etter meg i kommunen, der er IKT ett av satsingsområdene som kommunen skal jobbe med til neste år.

Kjærlighet til Bø

Bak etableringen av Framsikt er det ei kjærlighetshistorie. For bøfjerdinger i hele verden er fryktelig glade i kommunen sin.

–Når det gjelder bildet av Bø så har jeg observert at den kjærligheta til Bø er påtakelig særlig av folk som ikke lengre bor i Bø. Folketallet her dobles i alt av ferier og helger. Entusiasmen for Bø er stor, sier hun.

– Nettopp derfor er det viktig å utvikle også moderniteten, et IKT-miljø blir et tilleggsmoment, at det ikke bare skal være denne nostalgien. Halvor som har starta bedriften har starta den i Bø, fordi han er glad i Bø. Det er ganske unikt, sier Åsa Elvik.