I vår var det to branner i Bø med kort mellomrom. Natt til lørdag 22. april startet det å brenne i et bolighus på et gårdsbruk på Sommarland, like ved nedkjøringen til Kråkberget. Huset ble raskt overtent, men brannmannskaper klarte å berge en nærliggende fjøs.

Bare aska igjen

Dagen etter brannen var det kun grunnmuren som stod igjen, noe som har gjort arbeidet svært krevende for den lokale branngruppen.

Lensmann i Bø, Leif Halland har ledet den taktiske etterforskningen i den lokale branngruppen, og har ikke kunnet konkludere med en entydig brannårsak.

– Når det gjelder bolighuset er konklusjonen der at det var så beskadiget at vi ikke kan trekke noen entydig konklusjon av den undersøkelsen som er gjort. Bare grunnmuren stod igjen på brannstedet, det var vare aska igjen, kort og godt, sier Halland.

Trolig svikt i lader

24. april måtte brannvesenet rykke ut igjen, til et bolighus på Vea i Bø. Til tross for at brannmannskapene var på plass etter bare fire minutter, klarte de ikke berge huset, som var nedbrent etter kort tid.

Branngruppen består av politiet, representanter fra det lokale el-tilsynet og personell fra brannvesenet, og er et team som tar av seg den tekniske etterforskningen. Etter å ha gjort undersøkelser på brannstedet har man kommet fram til en konkusjon om arnested.

– Brannen startet i campingvogna. Vi er av den formening at brannen startet der, og det kan ha noe med en batterilader å gjøre. Det er den konklusjonen som vi endte opp med som en sannsynlig årsak, svikt i lader, sier Halland.

Han tilføyer at campingvogna stod like ved huset, slik at husbrannen var en følgeskade av at det tok fyr i campingvogna.

– Også der var det helt nedbrent. Det var en stod lader som stod i campingvogna, av typen som brukes til bilbatteri, og vi mener den er sentral i forbindelse med brannen, sier han.

Et spesielt fagfelt

Halland sier den lokale branngruppa fungerer godt.

– Det er viktig at vi får jobbet med dette og får erfaring, fordi det er et spesielt fagfelt, sier han.

Det lokale el-tilsynet (DLE) er med i gruppa, samt branninspektør fra brannvesenet, mens det er politiet som leder gruppa og gjør etterforskninga.

-Vi sender ut mandat til DLE og brann, også kan det i tillegg variere fra hvilket av kraftselskapene vi har med én fra, det kan være fra Trollfjord Kraft, Andøy Energi eller Vesterålskraft.  Fordelen med å ha branngruppen er at det blir en mer enhetlig behandling av disse sakene og av åstedsundersøkelsene, sier Halland.

– Vær forsiktig i desember

I mørketida og særlig i advent er ei brannfarlig tid, når det tradisjonelt brukes mye levende lys, som er en potensiell brannfare.

Tall fra DSB viser at 40 personer omkom i brann i fjor og julemåneden ble spesielt dyster for statistikken med åtte branndøde.

I løpet av de siste 25 årene er 2008 året med flest omkomne i brann med 82 personer, og 2015 er året med færrest omkomne med 35.

– Dette er ei årstid der man bruker mer strøm, det er mer belastning på faste installasjoner i huset, i tillegg til at noen kan vise en grad av uaktsomhet, at man kanskje ikke har oppsikt med levende lys, sier han.

Halland oppfordrer folk til å være forsiktige i desember. En smart fast rutine er å innføre en kveldssjekk.

– Vær forsiktig, og ta en ekstra sjekk før man går til ro for kvelden, Det er en god rutine å ta en ekstra titt i huset og se at alt ser bra ut, det er noe som aldri kan gjentas for ofte, sier Halland.